Home Tips Ontzorgd bij verzuim van medewerkers

Ontzorgd bij verzuim van medewerkers

968
DELEN
Ontzorgd bij verzuim van medewerkers

Verzuim is iets waar je als ondernemer niet op zit te wachten. Maar toch is het goed je te beseffen dat kleine tot middelgrote MKB-bedrijven (met twee tot zo’n 25 medewerkers) gemiddeld genomen eens per zeven jaar geconfronteerd worden met een langdurig zieke medewerker. Veel ondernemers zullen bij verzuim waarschijnlijk eerst aan de praktische kant denken, namelijk door wie het werk nu uitgevoerd moet worden. Maar weet je ook wel dat je loondoorbetalingsverplichting hebt, en verantwoordelijk bent voor de re-integratie van de zieke medewerker? De nieuwe MKB Verzuim-ontzorgverzekering biedt hulp bij allebei deze zaken.

Behoefte aan totaalpakket voor ontzorging in geval van verzuim

Er is uit onderzoek gebleken dat vooral kleine ondernemingen behoefte hebben aan meer ondersteuning bij langdurig zieke medewerkers. Doordat ze er niet frequent mee te maken krijgen, missen ze vaak de nodige specifieke vaardigheden en kennis. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft vorig jaar samen met werkgeversorganisaties en verzekeraars afspraken gemaakt een totaalpakket te ontwikkelen waarmee werkgevers ontzorgd worden bij ziekteverzuim van medewerkers. Vanaf 1 januari 2020 mogen verzekeraars een MKB Verzuim-ontzorgverzekering aanbieden, een verzuimverzekering gecombineerd met arbodienstverlening. Centraal Beheer is een van de verzekeraars die een keurmerk hebben ontvangen deze verzekering te mogen aanbieden.

De MKB Verzuim-ontzorgverzekering

De MKB Verzuim-ontzorgverzekering

Vanaf 1 januari 2020 kunnen ondernemers dus kiezen voor een MKB Verzuim-ontzorgverzekering. De verzekering biedt optimale ontzorging bij verzuim. Ten eerste als het gaat om het opvangen van het financiële risico dat je loopt als ondernemer. Je bent namelijk verplicht een zieke medewerker maximaal twee jaar lang minimaal 70 procent van het loon door te blijven betalen. Daarnaast biedt de verzekering een volledige vergoeding van de voorgeschreven re-integratie-activiteiten.

Verder biedt de verzekering ook hulp bij de verplichtingen en taken rond de loondoorbetaling bij ziekte. Erg belangrijk is hierbij de inzet van een vaste casemanager. Deze wordt bij (dreigend) langdurig verzuim door de verzekeraar voor begeleiding bij verzuim en re-integratie toegewezen aan de werkgever en medewerker. De casemanager neemt geen verantwoordelijkheden over van de werkgever, medewerker en bijvoorbeeld arbeidsdeskundige of bedrijfsarts, maar heeft wel een regisseursrol. Door deze ondersteuning word jou als ondernemer veel werk uit handen genomen. Je kunt je dus gewoon blijven focussen op je onderneming.

Tegemoetkoming in kosten van loondoorbetaling

Veel ZZP’ers vinden het een grote stap om mensen in dienst te nemen. Niet alleen omdat ze deze moeten werven en begeleiden, maar ook door het financiële risico dat eraan verbonden is. De overheid heeft deze vrees ook opgemerkt. Er zal daarom vanaf 2021 een tegemoetkoming van in totaal 450 miljoen euro per jaar komen voor de kosten van loondoorbetaling. Vooral kleine werkgevers met maar een paar mensen in dienst kunnen hiervan profiteren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here