Home Blogs Ontwikkelingen op de beurs

Ontwikkelingen op de beurs

1065
DELEN
ontwikkelingen beurs

De beurzen zorgden de afgelopen tijd voor een hoop spanning en sensatie, met grote koersuitslagen. Zo was er in maart 2020 nog een behoorlijke dip door de coronacrisis. Maar in april 2021 bereikte bijvoorbeeld de AEX ook meerdere keren een hogere koers dan het oude record uit 2000. Juist tijdens dergelijke schommelingen is het belangrijk voor beleggers niet de beleggingsstrategie voor de lange termijn los te laten. Laten zij zich niet afleiden door ontwikkelingen die op de korte termijn spelen, dan vergroot dat de kans op een hoger rendement. Hieronder lees je drie opvallende inzichten die de kans op een mooi rendement op de lange termijn vergroten.

Vaak zijn prestaties van beleggingen een momentopname

Rendementen berekenen we vaak over een maand of kalenderjaar. Maar eigenlijk gaat het om een momentopname, die ook nog eens willekeurig gekozen is. Er zijn immers diverse factoren die de financiële markten beïnvloeden. Denk maar eens aan geopolitieke ontwikkelingen of zoals recent de coronapandemie. Deze trekken zich niets aan van onze jaartelling en tijdsbepaling. Een goed voorbeeld is het rendement over de voorgaande twaalf maanden van de MSCI World, een wereldwijde aandelenindex. Eind januari 2020 stond deze op winst. Eind maart, slechts twee maanden later, was er sprake van verlies. Iedereen weet wat de oorzaak is: de coronapandemie.

Het afgelopen jaar is er een behoorlijk sterk herstel geweest. Beleggers die zich hebben laten leiden door de daling op korte termijn en zijn uitgestapt, misten dat herstel. Vorig jaar is achteraf gezien best een goed aandelenjaar geweest, vooral gezien de omstandigheden. Na grote verliezen, was er immers ook weer sprake van een goed herstel. Een voorbeeld: alle fondsen van Evi van Lanschot eindigden per saldo positief.

Dagelijkse koersuitslagen vertroebelen het beeld

Voor het rendement op beleggingen lijken actuele ontwikkelingen erg belangrijk. Toch hebben ze op de lange termijn maar een hele beperkte invloed.

Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de Amerikaanse S&P500-index. Dit is een index met de 500 Amerikaanse bedrijven met de grootste beurswaarde. In de afgelopen 34 jaar vonden zowel de beurscrash van 1987, de dotcom-crash, Azië-crisis als de kredietcrisis plaats. Toch was er sprake van een jaarlijks rendement van ruim tien procent (zonder beleggingskosten mee te nemen in de berekening overigens).

Zelfs over een korter termijn van vijf jaar zie je dat dagelijkse koersuitslagen weinig zeggen over de resultaten op lange termijn. Een goed voorbeeld hiervan zijn de vijf-jaarsrendementen van de MSCI World-index. Het aandelenrendement over een aantal jaar is veel stabieler dan over enkel een jaar. De schommelingen over vijf of toen jaar zijn kleiner dan over een jaar, al biedt dit natuurlijk geen garantie voor de toekomst.

Door te sparen verdampt vermogen tegenwoordig

Vroeger was sparen nog interessant, omdat de rente hoger was dan de inflatie. Tegenwoordig daalt vermogen jaarlijks in waarde. Door een lage (en steeds vaker negatieve) spaarrente, de inflatie en vermogensbelasting. Hoewel dit laatste de afgelopen jaren meer in lijn is gebracht met werkelijke rendementen, wordt er nog steeds gerekend met fictieve waarden. De Belastingdienst hanteert het uitgangspunt dat hoe meer vermogen je hebt, hoe meer rendement je hebt hierop. Ze weten niet in welke verhouding je spaart of belegt, maar gaan uit van een hoger rendement bij een groter vermogen. Voor de lange termijn beleggen met een gespreide portefeuille, kan meer opleveren dan sparen. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen kunnen dagelijkse koersuitslagen erg fluctueren, maar wordt risico op de lange termijn meestal beloond met een mooi rendement.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here