Home Tips Onmisbare tips bij het kiezen van een goede bedrijfsnaam

Onmisbare tips bij het kiezen van een goede bedrijfsnaam

398
DELEN
Onmisbare tips bij het kiezen van een goede bedrijfsnaam

Als je van plan bent om een eigen onderneming te beginnen, is het natuurlijk een belangrijke stap om een bedrijfsnaam te kiezen. Het is een stap waar je goed over na moet denken, want je wilt tenslotte wel tevreden zijn met de naam die je straks gekozen hebt. Er zijn een aantal tips die goed zijn om te weten om een pakkende bedrijfsnaam te kiezen. Welke tips dit zijn? Wij zetten ze hieronder voor je op een rijtje!

Maak het catchy

Belangrijk om te bereiken is een pakkende bedrijfsnaam. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten bij het kiezen van een bedrijfsnaam. Ten eerste is het een aanrader om voor een kort, maar krachtige naam te gaan. Een lange naam is lastiger om te onthouden en dit kan nadelen hebben voor jouw naamsbekendheid. Nog een andere tip is om bij het bedenken van je bedrijfsnaam goed na te denken over het doel. Het is handig als jouw bedrijfsnaam meteen laat merken waar het voor staat en wat voor soort bedrijf het is.  Probeer ook onderscheidend te zijn ten opzichte van de concurrentie en pas op met het gebruiken van humor. Humor is persoonlijk en kan niet altijd door iedereen worden gewaardeerd.

Houd rekening met de regels

Bij het kiezen van een bedrijfsnaam dien je rekening te houden met een aantal regels. Wanneer je dit niet doet, kun je in de problemen komen. Om dit te voorkomen, is het dus goed om op de hoogte te zijn van deze regels. Zo kun je een bedrijfsnaam kiezen zonder hiermee in de problemen te komen. Bepaalde termen zijn beschermd of al in gebruik en deze mag je dan niet gebruiken. Ook mag jouw bedrijfsnaam geen verwarring oproepen of misleidend zijn. Daarnaast mag je geen persoonsnamen van iemand anders gebruiken, de onjuiste rechtsvorm benoemen of een onjuiste indruk geven met de naam van je bedrijf. Zorg ervoor dat je van tevoren op de hoogte bent van de belangrijkste regels, zodat je zeker weet dat de naam van je bedrijf aan de juiste eisen voldoet.

Brainstormen

Brainstormen

Of je nu alleen een onderneming begint of samen met iemand, brainstormen is belangrijk om de juiste bedrijfsnaam te kunnen kiezen. Het is dan ook belangrijk om hier goed te tijd voor te nemen. De bedrijfsnaam speelt een grote rol in het succes van je bedrijf, dus het is van belang om hier goed over na te denken. Ga brainstormen en schrijf alles op wat je in je op komt. Je zou voor inspiratie ook een naamgenerator kunnen gebruiken. Hoe meer namen je verzint, hoe beter. Dan heb je vergelijkingsmateriaal en wordt het makkelijker om te bepalen wat je echt passend vindt en wat niet.

Stel de namen voor bij anderen

Als je een lijstje hebt met namen, heb je misschien zelf al een favoriet. Echter is het niet alleen belangrijk wat jij mooi vindt, maar ook wat anderen ervan vinden. Het kan dus zeker geen kwaad om even research te doen naar wat anderen van jouw verzonnen bedrijfsnamen vinden. Leg de verschillende namen eens voor in je omgeving, bijvoorbeeld bij familie, vrienden, collega’s of kennissen. Wellicht hebben wij handige feedback of kunnen zij jou advies geven over wat zij het beste vinden. Dit kan jou er weer bij helpen om uiteindelijk een definitieve keuze te maken.

Check of je bedrijfsnaam beschikbaar is

Heb je een aantal bedrijfsnamen opgeschreven? Dan is het goed om te kijken naar wat hiervan beschikbaar is. Als de naam al in gebruik is, kun jij het namelijk niet gaan gebruiken. Als je dus één of meerdere bedrijfsnamen in gedachten hebt, kan het geen kwaad om dit te checken. Op deze manier kun je bepaalde namen wellicht afstrepen en wordt het makkelijker om een definitieve keuze te maken. De bedrijfsnaam checken van tevoren is slim om te doen om niet in de problemen te komen. Heb je een toffe merknaam bedacht voor je bedrijf? Dan wil je natuurlijk niet dat andere organisaties er met dezelfde naam of soortgelijke naam mee vandoor gaan. Om dit te voorkomen, is je merk registreren een aanrader. Dit geldt overigens niet alleen voor je bedrijfsnaam, maar dit is ook mogelijk voor bijvoorbeeld een productnaam of logo. Het is zeker goed om hierover na te denken als je jouw originaliteit wilt behouden en je niet wilt dat er inbreuk wordt gemaakt op jouw merk.

Een catchy naam verzinnen, rekening houden met de regels, brainstormen, meningen van anderen vragen, je bedrijfsnaam checken en je merknaam registeren: het zijn handige stappen om te nemen bij het kiezen van een geschikte naam voor je bedrijf. Houd deze tips dus zeker in gedachten als je binnenkort gaat beginnen met het starten van je onderneming, want zo kies jij vast een te gekke naam uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here