Home Blogs Ongelukken op de werkvloer voorkomen

Ongelukken op de werkvloer voorkomen

1389
DELEN
ongelukken op werkvloer voorkomen

Veiligheid en gezondheid op de werkvloer staan hoog op het prioriteitenlijstje van werkgevers en de Nederlandse overheid. Toch zijn er in 2017 nog 4225 meldingen van bedrijfsongevallen binnengekomen bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), waarbij 50 maal zelfs met een dodelijke afloop. Hoe jij als ondernemer ervoor kunt zorgen dat zowel jij als je medewerkers zo veilig mogelijk werken? Scholing speelt hierbij een grote rol.

De noodzaak van certificering

Vroeger was het zo dat iemand een bepaalde opleiding volgde, of een vak in de praktijk leerde. Na afloop van deze leerperiode was er weinig sprake van scholing meer, en bestond de opgedane kennis vooral uit praktijkervaring. Dat is tegenwoordig heel anders. Ondernemingen die snel moeten schakelen om concurrerend te blijven, veranderende wet- en regelgeving en toegenomen risico’s zorgen ervoor dat bijscholing van medewerkers noodzaak is geworden. In bepaalde branches zijn specifieke certificaten dan ook vaak zelfs nodig om bepaalde werkzaamheden uit te kunnen en mogen voeren.

Veilig werken met een VCA certificaat

Een voorbeeld van bijscholing is een VCA cursus. VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Deze checklist is een manier om te controleren of opdrachtnemers of aannemers aan veiligheidsprestaties en veiligheidsbeleid voldoen, om zo de veiligheid te verhogen en het aantal bedrijfsongevallen terug te dringen. Je kunt individuele medewerkers een VCA cursus laten volgen (certificaat is 10 jaar geldig) of als gehele onderneming VCA-gecertificeerd zijn (3 jaar geldigheid). Goed om te weten dat je in het laatste geval aantoonbaar aan de Arbowetgeving voldoet.

Een Vca-certificaat geeft een groot aantal handvaten om veilig en op een gezonde en milieuvriendelijke manier te kunnen werken op plaatsen met grote risico’s. Hierbij kun je denken aan steigerbouw, elektrotechniek, isolatietechniek, schilders en de transportbranche. Het kan van toepassing zijn voor zeer uiteenlopende functies zoals werkzaamheden op bouwplaatsen en inspecties, werken op hoogte, transport en werken met machines.

Het belang van BHV na een bedrijfsongeval

En mocht er dan toch een bedrijfsongeval hebben plaatsgevonden, dan is het erg belangrijk de desbetreffende persoon of personen direct te kunnen helpen. Het verlenen van EHBO is een belangrijk onderdeel van een BHV opleiding. Er moet wettelijk altijd minimaal een persoon aanwezig zijn met een certificaat voor bedrijfshulpverlening. Zelfs als je als zzp’er werkt en geen mensen in dienst hebt, maar wel eens bezoekende klanten of bijvoorbeeld uitzendkrachten hebt, is een BHV certificaat al verplicht. Om te zorgen dat de kennis van een BHV’er op niveau blijft, is het belangrijk ieder jaar een herhalingscursus te volgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here