Home Nieuws Nederlander koopt meer wijn in buitenland

Nederlander koopt meer wijn in buitenland

1531
DELEN

Nederlanders, en met name bewoners van grensstreken, kopen hun wijn steeds vaker over de grens. Dat blijkt uit een studie van Trendbox, gehouden in opdracht van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) en het Productschap Wijn.

Volgens de onderzoekers schaadt deze ontwikkeling niet alleen de Nederlandse wijnhandel, maar ook de schatkist. Naar schatting loopt de staat jaarlijks 86 miljoen euro mis aan gederfde accijnzen. De grote verschillen in accijnstarieven in Nederland en de ommelanden leiden ook tot accijnsfraude. De Nederlandse Wijnhandelaren roepen de politiek daarom op om actie te ondernemen. De consument betaalt in Nederland 83 eurocent accijns per liter stille wijn, terwijl er in Duitsland geen accijns wordt geheven op stille wijn. De gevolgen laten zich raden: ruim 30% van de Nederlanders die weleens wijn koopt, doet dat regelmatig in het buitenland. De totale waarde hiervan wordt geschat op ruim 300 miljoen, een bedrag waarover de Nederlandse overheid geen geld toucheert.

De KVNW die nauw samenwerkt met de douane roept iedereen op om vermoedens van fraude te melden bij het meldpunt Accijns van de douane.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here