Home Tips Namen onthouden in 3 stappen

Namen onthouden in 3 stappen

450
DELEN
Namen onthouden in 3 stappen

Ken je dat, dat je een zakelijke ontmoeting of sollicitatiegesprek hebt en meteen de naam van de ander die zich aan jou voorstelt weer vergeten bent. Het is erg ongemakkelijk om later dan nog eens opnieuw naar de naam te moeten vragen, omdat je dan ongeïnteresseerd overkomt. Dit terwijl het onthouden van iemands naam een integraal onderdeel van je gesprekstechniek zou moeten zijn. Timemanagement expert Björn Deusings deelt de beste tips om in drie stappen namen te onthouden met je in dit artikel. Deze en meer handige tips leer je tijdens een gesprekstechnieken training.

Aandachtig luisteren

Het niet onthouden van iemands naam is vaak het gevolg van niet aandachtig genoeg luisteren. Dat gebeurt doorgaans omdat je in je hoofd al bezig bent met wat jij gaat zeggen. Daarmee probeer je jouw eigen zenuwen te kalmeren en een goede eerste indruk te maken, alleen loop je hier de gelegenheid mis om de naam van de ander te horen en op te slaan. Op het moment dat de ander zich voorstelt, wil je je volledige aandacht op die persoon vestigen. Daarvoor moet je even ophouden met bezig zijn met jezelf. Focus je dus niet op wat je zelf gaat zeggen, maar op wat de ander zegt door actief en met aandacht te luisteren.

De andere persoon in je opnemen

Ook nadat de ander zich heeft voorgesteld, moet je je aandacht op de ander blijven vestigen door oogcontact te onderhouden, aandachtig te luisteren en je te focussen op de ontmoeting. Wat valt je op aan de persoon? Merk dit op om een associatie te kunnen maken zonder dat de ander merkt dat je op zoek bent naar opvallende kenmerken. Vraag als mogelijk ook wat door over de naam, bijvoorbeeld over de oorsprong of de spelling. Dit draagt er aan bij dat je de naam beter registreert in je hoofd.

De andere persoon in je opnemen

De naam herhalen

Je hebt nu kennisgemaakt en je hebt een mentaal beeld aan de persoon en diens naam gekoppeld. Om je brein te trainen om de naam te onthouden, is het nu goed om de naam te herhalen. Dat kun je hardop doen als dat op een ongeforceerde, nonchalante manier mogelijk is. Dat is ook een teken voor je gesprekspartner dat je aandacht hebt voor jullie ontmoeting. Lukt het niet om de naam op een ongeforceerde manier in de conversatie te verwerken? Dan kun je de naam beter voor jezelf in je hoofd nog eens herhalen.

Met deze technieken vergroot je de kans dat je de naam van je gesprekspartner registreert, opslaat en onthoudt. Zo voorkom je dat ongemakkelijke moment dat je moet vragen ‘sorry, wat was je naam ook alweer?’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here