Home Geen categorie Waar moet een vitale werkomgeving aan voldoen?

Waar moet een vitale werkomgeving aan voldoen?

2058
DELEN

Het is belangrijk om te zorgen voor een gezonde, aangename en vitale werkomgeving voor werknemers. Dit heeft namelijk veel voordelen. Op de eerste plaats zorgt het ervoor dat het ziekteverzuim aanzienlijk verlaagt en dat de werksfeer een stuk beter is. Daarnaast zijn de werknemers beter gemotiveerd en productiever gedurende de werkdag. Uiteraard is het ook zo dat de werknemers het erg zullen waarderen wanneer er gezorgd wordt voor een vitale werkomgeving en medewerkers die de werkgever en het bedrijf waarderen zullen er eerder positief over spreken, bijvoorbeeld op social media.

Hoe realiseer je een vitale werkomgeving?

Het realiseren van een vitale werkomgeving hoeft niet lastig te zijn. Veel zaken zijn al voor elkaar te krijgen met slechts kleine aanpassingen in de ruimte. Daarnaast zijn er eenvoudige zaken te verbeteren waar gewoon niet zo snel aan wordt gedacht, maar die wel een groot effect hebben. Wij hebben de belangrijkste punten voor een vitale werkomgeving voor je opgesomd.

Koop een radio

Eenvoudig en voordelig te realiseren. Veel mensen kunnen slecht omgaan met geluiden van anderen, zoals het praten aan de telefoon, het eindeloze getik op een toetsenbord of het constant klikken met een pen. Onderzoek heeft laten zien dat medewerkers de werkruimte als veel aangenamer ervaren wanneer er muziek aan staat. Uiteraard kan er met de werknemers worden overlegd over het soort muziek of de zender. De werknemers zullen direct productiever worden.

Planten op kantoor

Planten zijn niet alleen sfeervol in een werkruimte, maar brengen ook veel goede eigenschappen met zich mee. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat planten in staat zijn om het stressniveau van mensen te verlagen en dat zij een geluiddempende werking hebben. Daarnaast is het zo dat planten helpen om de vochtbalans in de ruimte op een gezond en vitaal niveau te houden. Tot slot zuiveren de planten de lucht, waardoor ook dit zorgt voor een vitalere werkruimte.

Een kleurtje op de muren

Veel bedrijven hebben een werkruimte waarin vooral veel wit en zwart te zien is, bijvoorbeeld op de muren, de vloeren en het meubilair. Dit is niet aan te raden wanneer het doel is om de werknemers te laten genieten van een rustgevende, vitale en fijne werkruimte. Het gebruik van kleur is belangrijk. Hierbij moet er wel rekening mee worden gehouden dat harde kleuren juist zorgen voor onrust. Deze moeten dus vermeden worden. Pastelkleuren en natuurkleuren hebben een erg goede werking op het stressniveau.

Een gezond binnenklimaat

Een vitale werkomgeving heeft drie dingen nodig in de basis, namelijk ventilatie, airco en verwarming. Wanneer deze drie aanwezig zijn, dan is het heel eenvoudig om te zorgen voor een gezond, vitaal en aangenaam binnenklimaat in alle seizoenen van het jaar. Wanneer een ruimte te warm, te koud of te vochtig is, dan gaat dit ten koste van de productiviteit en de stemming. Daarnaast zorgt dit voor een hoger ziekteverzuim.

1 REACTIE

  1. Tegenwoordig zijn er steeds meer freelancers en ZZP’ers actief die op afwisselende locaties werken. Ze kiezen hiervoor bijvoorbeeld publieke ruimtes, zoals koffie cafés, waar gratis wifi aanwezig is. Over het algemeen zijn deze ruimtes echter niet ingericht als werkplek, maar meer als ontmoetingsplek. Zouden deze koffie cafés hun ruimtes niet beter kunnen inrichten om zich zo op deze groeiende groep klanten te richten? Zelf ervaar ik dat de meeste koffie cafés erg blij zijn wanneer je daar werkt (mijn favorieten plekken: https://www.jobbybid.com/11-beste-flexwerkplekken-rotterdam/). Zeker op tijdstippen dat het er normaal rustig is. Wanneer ze deze plekken dus nog beter daarvoor inrichten zal dit naar mijn mening zeker tot een groei van het aantal klanten leiden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here