Home Nieuws Moet minimumloon afgeschaft worden?

Moet minimumloon afgeschaft worden?

3053
DELEN

Met de crisis komt de vraag of het minimumloon moet worden afgeschaft. Het minimumloon bestaat in Nederland sinds eind jaren zestig. 90% van de landen heeft een minimumloon variërend van 3 eurocent per uur in Sierra Leone tot 11 euro per uur in Australië. In de VS is de hoogte 7,25 dollar per uur.

Duitsland kent geen minimumloon. Het onderwerp is inzet van de verkiezingscampagne. In ons land werken arbeidsmigranten onder het minimumloon. Het kunstmatig hoog houden van de loonkosten met een minimumloon is een reden voor illegaal en zwart werk, zo stelt econoom Bas Jacobs. Er zijn ook argumenten vóór een minimumloon te bedenken. Zo leidt een wettelijk minimumloon tot een hogere levensstandaard voor armen. Zonder minimumloon worden werknemers uitgebuit. Een minimumjeugdloon zet jongeren aan tot studeren. Het stimuleert werknemer harder te werken omdat werkgevers hogere eisen stellen.

Argumenten tegen een minimumloon zijn onder meer dat het minimumloon de concurrentiekracht ondermijnt en tot meer werkloosheid leidt. Het ontmoedigt mensen harder te werken en leidt tot hogere prijzen omdat kosten moeten worden doorberekend. Het hindert doorstroming op de arbeidsmarkt. Het verleidt werkgevers ook tot het aannemen van illegalen die onder het minimumloon willen werken.

Bron: Volkskrant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here