Home Tips Wat moet jij over een bedrijf weten vóór je sollicitatiegesprek?

Wat moet jij over een bedrijf weten vóór je sollicitatiegesprek?

1632
DELEN

Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Het is de kans om een nieuwe start te maken, in een verse functie bij een andere werkgever. Veel mensen zien een nieuwe baan als een compleet nieuw begin in het leven. Het is dan ook zo dat je werk voor een groot deel je leven vormgeeft, zeker als je fulltime werkt. Maar, om aan dat nieuwe leven te beginnen moet je eerst nog even ‘slagen’ voor je sollicitatiegesprek. Maar hoe doe je dat?

Leer het bedrijf kennen

Het belangrijkste wat je moet doen voor je sollicitatiegesprek is het leren kennen van de betreffende onderneming. Een gebrek aan bedrijfskennis is de nummer één reden om een sollicitant af te wijzen. Dit is ergens ook logisch. Hoe kun je immers zeker weten dat je bij een bedrijf wilt werken als je niets over het bedrijf weet? Toch wordt het door sollicitanten vaak vergeten om over een bedrijf te leren, vooral omdat zij te druk zijn met het voorbereiden van de persoonlijke zaken die besproken gaan worden.

Dit moet je weten over een bedrijf

Er zijn een aantal dingen waarin je je moet verdiepen als het gaat om het bedrijf waar je gaat solliciteren. Op de eerste plaats moet je leren over het verleden. Hoe zijn de groei en ontwikkeling de afgelopen jaren verlopen? Wanneer is het bedrijf opgericht en wat zijn de grootste successen geweest? Vervolgens leer je over het heden. Wie zijn de belangrijkste concurrenten van de onderneming? Welke producten of diensten zijn nu verreweg het meest in trek? Hoe steekt de bedrijfs- en organisatiecultuur in elkaar? Tot slot leer je over de toekomst. Staan er nieuwe producten of diensten op de planning? Waar wil het bedrijf naartoe in de nabije toekomst? En hoe zit het over vijf jaar?

Je kunt niet alles weten

Onthoud wel altijd dat je niet alles kunt weten over een bedrijf. Wanneer een bedrijf nooit iets openbaar mededeelt over toekomstbeelden, dan kun je onmogelijk weten wat de plannen zijn voor deze toekomst. Je hoeft dan ook niet eindeloos te spitten naar informatie. Soms is het er gewoonweg niet. Dan kan dit je ook niet kwalijk worden genomen als je de informatie tijdens een sollicitatiegesprek niet kunt ophoesten. Stel gewoon een onderzoek in naar het bedrijf en leer wat je te weten komt.

Online onderzoek is het beste middel

Het is het beste om gewoon online op zoek te gaan naar bedrijfsinformatie. Start hierbij bij de zakelijke website. De ‘over ons’ pagina kan je in de meeste gevallen al behoorlijk wat informatie geven. Als je de hele website doorgenomen hebt, dan kun je overschakelen naar social media. De meeste bedrijven zijn tegenwoordig wel in meer of mindere mate op social media te vinden en hier lees je vooral meer over huidige successen en toekomstbeelden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here