Home Blogs Miljoenen nepaccounts op social media

Miljoenen nepaccounts op social media

1602
DELEN

Social media groeien dagelijks. De sociale netwerken krijgen er elke dag weer honderden, duizenden of wel tienduizenden leden bij. Zeker Facebook en Instagram gaan behoorlijk hard. Professionals zorgen ervoor dat ook LinkedIn gestaag blijft groeien. De sociale netwerken vermelden dan ook met regelmaat graag hoeveel leden zij al hebben. In werkelijkheid zijn het een stuk minder leden. Het is namelijk zo dat er erg veel nepaccounts te vinden zijn op de sociale websites.

Slimme social media bots

Er zijn op de sociale netwerken veel bots actief die hun werk doen en hierbij overkomen als echte mensen. Er zijn bijvoorbeeld slimme social media bots die advertenties plaatsen of updates tonen, maar er zijn er ook die reacties op anderen geven. Het kan hierdoor al snel overkomen alsof het om een echt persoon gaat die een bericht in heeft getikt. Niets is minder waar. We hebben te maken met een behoorlijk aantal bots op social media. Hier zou je in de praktijk dus eindeloze discussies mee aan kunnen gaan op social media. De bots blijven reageren.

Hoeveel bots zijn er op social media?

Van alle accounts op social media is ongeveer 7 procent een zogenaamd bot-account. Dit is dus een account waar geen personen aan gekoppeld zijn, maar waar bots aan gekoppeld zijn. Dit betekent dat van iedere 1.000 accounts op Facebook, Instagram en bijvoorbeeld LinkedIn ongeveer 70 accounts tot social media bots behoren. Dit is behoorlijk wat. Eén voordeel; de bots kunnen over het algemeen geen schade aanrichten. Wel zijn er bots die bedoeld zijn om mensen te misleiden en hier wil je natuurlijk eigenlijk niet mee in aanraking komen. Andere social media bots zijn uitsluitend bedoeld voor het verspreiden van nieuws of van reclame. Van deze bots heb je totaal geen last. Het kan vervelend zijn om de posts te zien, maar je hoeft er natuurlijk niet op te reageren.

Bots worden ook door bedrijven ingezet

Bots kunnen natuurlijk heel hinderlijk zijn. Soms is goed te zien dat je met een bot te maken hebt, bijvoorbeeld omdat deze iets heeft gepost en vervolgens totaal niet reageert op reacties die hieronder worden geplaatst. Vaak is het zo dat je gewoonweg niet weet dat het om een social media bot gaat. Wel moet je er rekening mee houden dat er steeds meer bots bij zullen komen op de sociale netwerken. Er zijn namelijk ook bots die de mens werk uit handen kan nemen. Zo worden er al bots gerealiseerd die de volledige webcare van bedrijven overnemen, waardoor ondernemingen hier geen personeel meer voor hoeven inzetten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here