Duurzame maatregelen kunnen helpen het energieverbruik van je organisatie te verlagen. Dit is niet alleen prettig voor je portemonnee, maar in sommige gevallen ook wettelijk verplicht. Om je te helpen met verduurzamen zetten we vijf besparingstips op een rij.
1. Quick wins
Sommige kleine veranderingen kunnen al een flinke energiebesparing opleveren. Dergelijke ‘quick wins’ vereisen doorgaans een relatief kleine investering, die je al in enkele jaren terugverdient. Dit maakt de maatregelen laagdrempelig en aantrekkelijk.
Een voorbeeld is de installatie van slimme thermostaten. Deze relatief kleine investering biedt verschillende voordelen. Zo kun je het energieverbruik van je organisatie nauwkeuriger monitoren, waardoor je makkelijker energielekken opspoort. Ook kun je de thermostaat in veel gevallen op afstand aansturen en bijvoorbeeld de verwarming die na werktijd is blijven aanstaan alsnog lager zetten.
Ook zonnewering kan snelle winst opleveren. De temperatuur in je bedrijfspand stijgt hierdoor minder snel, wat de airconditioning ontlast. Een ander voorbeeld is het installeren van uitsluitend koudwaterkranen in toiletten. Dat vermindert het gasverbruik of het gebruik van warm water.
Beschikt jouw organisatie over een serverruimte? Dan kun je mogelijk ook hier het verbruik behoorlijk drukken. Veel computerruimten worden op een lagere temperatuur gehouden dan noodzakelijk, waardoor koelsystemen onnodig hard werken. Dit terwijl de koeling van alle componenten in een serverruimte de meeste energie vraagt. Door de temperatuur in je serverruimte te verhogen, realiseer je in sommige gevallen dan ook een forse energiebesparing. Overleg dit wel met de IT-afdeling of een adviseur.
2. Sommige maatregelen zijn zelfs gratis
Niet alle maatregelen vereisen een financiële investering; sommige kosten zelfs niets. Hoe bewust is je personeel zich bijvoorbeeld van hun eigen impact op het energieverbruik van de organisatie? Het uitschakelen van verlichting en airconditioning in ongebruikte ruimtes kan al veel energie besparen. Een ander voorbeeld hiervan is het in slaapstand zetten van inactieve computersystemen. Deze stand kan handmatig worden geactiveerd, maar – indien juist geconfigureerd – ook automatisch na inactiviteit gedurende een vooraf ingesteld aantal minuten.
Het helpt hierbij om het gedrag van werknemers positief te sturen. Zo zetten werknemers bij binnenkomst op kantoor vaak standaard alle lampen aan. Het inschakelen van de verlichting in uitsluitend bemande ruimtes is dan ook een eenvoudige en gratis maatregel die het energieverbruik terugdringt. Veel werknemers hebben echter geen idee welke lamp zij met welke lichtknop bedienen, aangezien zij hier waarschijnlijk nooit op hebben hoeven letten. Dit obstakel kan je simpel wegnemen door lichtknoppen te labelen. Daarmee is in één oogopslag zichtbaar welke schakelaars bij welke lampen horen.
3. Aan de wet voldoen
Duurzame maatregelen zijn in sommige gevallen verplicht. Verbruikt jouw organisatie meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas per jaar? Dan ben je onder de Wet milieubeheer verplicht alle energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder.
Doe je dit niet? Dan kun je een dwangsom opgelegd krijgen. Niet alleen zet een dergelijke dwangsom je onder druk om in korte tijd knopen door te hakken en keuzes te maken, ook moet je op dat moment personeel vrijmaken voor het realiseren van die maatregelen. Je voorkomt veel ellende en financiële schade door tijdig te investeren in duurzame maatregelen en zeker te stellen dat je voldoet aan de Wet milieubeheer.
4. Meten is weten
Sommige duurzame maatregelen vereisen een grotere investering. Dit betekent echter niet dat dergelijke maatregelen geen interessante besparingen kunnen opleveren. Meten is in dit geval weten. Door te berekenen welke financiële besparing je kunt realiseren breng je de concrete terugverdientijd van een maatregel voor jouw organisatie in kaart. Je kunt hierdoor beter inschatten of deze investering verstandig is.
Zo heeft VDL Belastingadviseurs geïnvesteerd in vloerisolatie en zuinige ledverlichting. Zowel de airco als de verlichting wordt voortaan aangestuurd met tijdschakelaars, iets wat werd aangeraden door de EnergieCoach van energiemaatschappij Eneco. Deze coach helpt interessante duurzame besparingen in kaart te brengen en helpt je te voldoen aan (eventuele) energiewetgeving. Deze maatregel levert VDL Belastingadviseurs een besparing van 70 euro op haar energierekening op, waardoor ze in 5 maanden tijd 350 euro hebben bespaard. Bekijk hieronder de video van VDL Belastingadviseurs om te zien hoe ze omgaan met duurzame energie-oplossingen en hoeveel het bedrijf daarmee precies heeft bespaard.
Duurzame maatregelen zoals onder andere bij VDL Belastingadviseurs vereisen weliswaar een relatief grote investering, maar leveren ook een vergelijkbare besparing op je energierekening op. De terugverdientijd is hierdoor kort, waardoor de maatregelen ondanks het prijskaartje toch relevant zijn.
5. Advies inwinnen
Het is niet eenvoudig te bepalen welke energiebesparende maatregelen voor jouw bedrijf prioriteit hebben. Wat betekent de Wet milieubeheer voor jouw organisatie? Welke maatregelen zijn relevant of ben je verplicht te nemen? Welke investering is hiervoor vereist en welke terugverdientijd kennen de maatregelen?
Lastige vragen. Ook hier kan de EnergieCoach van Eneco je helpen. Een adviseur scant jouw volledige gebouw en valideert zijn bevindingen met behulp van metingen. Je ontvangt vervolgens praktisch advies over duurzame maatregelen, terugverdientijd en benodigde investeringen toegespitst op jouw organisatie. De focus ligt hierbij niet alleen op wettelijke verplichtingen, maar op alle relevante maatregelen die een energiebesparing kunnen opleveren.
Duurzame investeringen betalen zich vrijwel altijd uit. Met enkele weloverwogen maatregelen zitten jouw organisatie en het milieu er warmpjes bij.