Home Industrie Manuele smering vs automatische smering: de grote verschillen

Manuele smering vs automatische smering: de grote verschillen

925
DELEN
Manuele-smering-vs-automatische-smering-de-grote-verschillen

Het onderhoud van de machines in jouw bedrijf is een essentieel onderdeel van de productiviteit en efficiëntie van het productieproces. Een goed smeersysteem is hierbij dan ook cruciaal. Wanneer de bewegende, roterende onderdelen van de apparaten niet tijdig worden behandeld met smeerolie of andere vettige substantie, zullen deze snel gaan slijten, wat nefast is voor de levensduur van de machines. Vroeger werd er vooral ingezet op manuele smeersystemen, maar tegenwoordig opteren bedrijven meer en meer voor de automatische smering.

Handmatige smering: nefast voor de algehele productiviteit

Wanneer je de machines in jouw bedrijf handmatig wil smeren, heb je een professional nodig die weet waar hij mee bezig is. Deze technicus gaat namelijk met een smeerpistool tussen de bewegende, roterende onderdelen om hierop een vettige laag aan te brengen. Deze onderdelen zijn echter vaak moeilijk te bereiken, waardoor de veiligheid van de persoon in gedrang kan komen. Om het proces ietwat veilig te laten verlopen, worden de machines tijdelijk stilgelegd. Deze stilstand brengt uiteraard een ongewenst productieverlies met zich mee. Daarnaast kan een manuele smering niet garanderen dat de juiste hoeveelheid smeermiddel wordt aangebracht. Te veel of te weinig olie heeft meestal negatieve gevolgen voor de werking van de machines. Denk maar aan oververhitting, slijtage, meer productbederf, hoger energieverbruik, meer onderhoudskosten… Dat brengt bijgevolg dus ook de productiviteit en efficiëntie van je bedrijf in gedrang. Een goed alternatief om deze valkuilen te vermijden, is een automatisch smeersysteem.

Automatische smeersystemen voor een optimale efficiëntie

We hoeven je er waarschijnlijk niet meer van te overtuigen dat manuele smering voor een aantal nadelige situaties kan zorgen. Een perfecte oplossing hiervoor is een automatisch smeersysteem. Deze systemen zijn dan ook niet meer weg te denken uit de huidige industrie. Het allerbelangrijkste voordeel van een smeersysteem is dat het exact de juiste hoeveelheid smeerolie (of andere vettige substantie) aanbrengt op de onderdelen. Deze optimale smering vermijdt oversmeren of ondersmeren, en dus ook onnodige schade aan de machines. Je hoeft dus niet meer te vrezen voor lagerschade, verhitting, slijtage of andere defecten aan de onderdelen van je apparaten. Er wordt nooit te veel olie gebruikt, waardoor je ook kostenefficiënt te werk kan gaan. Daarnaast blijven de machines gewoon draaien, waardoor er niet periodiek een onnodige stilstand van de productie ontstaat. Tot slot bevordert een automatisch smeersysteem de veiligheid. Behalve af en toe het smeerpatroon vervangen, is er namelijk geen tussenkomst nodig van een fysiek persoon. Dat is bij manuele smering wel het geval. 

Een goed smeersysteem is goud waard

Ben je overtuigd van het belang van een goede smering? Investeer dan snel in een kwalitatief, automatisch smeersysteem. Tegenwoordig zijn er heel wat waardevolle partijen op de markt die je kunnen voorzien van een uitstekend smeersysteem. Zo plaatst Lion Oil systemen op maat van jouw bedrijf en productie. De ingenieurs beschikken allemaal over een jarenlange ervaring, waardoor ze uitgebreide service kunnen garanderen. Benieuwd? Kijk dan snel op hun website en contacteer hen voor een vrijblijvend advies of offerte.