Incassobureau zijn de laatste tijd veel in opspraak. In het nieuws wordt met regelmaat gesproken over malafide incassobureaus die ondernemers opzadelen met torenhoge schulden. Een ondernemer klopt aan om een incassoprocedure te starten voor een schuld van een paar honderd euro, en eindigt zelf met een schuld van duizenden euro’s bij het malafide incassobureau. Hoe gaat dit in z’n werk en hoe kun je als ondernemer voorkomen dat je hier slachtoffer van wordt?
Van beloftes naar torenhoge schulden
Stel je voor, je bent ondernemer en een van je opdrachtgevers betaalt jouw facturen niet. Je stuurt betalingsherinneringen, aanmaningen en neemt persoonlijk contact op, maar niets helpt. Omdat de opdrachtgever een schuld bij je heeft van een paar honderd euro, besluit je een incassobureau in te schakelen. Dat lijkt in de eerste instantie een goed idee, omdat het incassobureau je belooft dat alle gemaakte kosten uiteindelijk op de schuldenaar verhaald worden. Je besluit de incassoprocedure te starten, maar dat blijkt achteraf een hele slechte beslissing te zijn …
Malafide incassobureaus beloven van alles, maar zadelen ondernemers uiteindelijk op met hoge schulden. Zodra de incassoprocedure start, worden de kosten van de aanmaningen en de eventuele rechtszaak bij de ondernemer geïnd. Er wordt beloofd dat dit slechts een voorschot is; uiteindelijk zullen alle kosten op de schuldenaar verhaald worden. Het probleem is dat dit valse beloftes zijn. Voor je het weet, wordt je als ondernemer in een gerechtelijk proces getrokken dat je bakken met geld kost. Uiteindelijk ben je veel meer geld kwijt, dan de debiteur je verschuldigd was.
Een betrouwbaar incassobureau vinden
Niemand wil in zee gaan met malafide incassobureaus, maar als ondernemer wil je ook gewoon betaald krijgen. Lucien Ridderbroek en Krista Snoeck, beiden incasso advocaten, herkennen het probleem. “Wij horen inderdaad wel eens dat ondernemers ten prooi vallen aan incasso-cowboys: malafide incassobureaus die over de rug van ondernemers hun eigen zakken aan het vullen. Soms worden geïncasseerde gelden niet eens afgedragen; daardoor kunnen ondernemers vaak fluiten naar hun zuurverdiende geld.” De incasso advocaten richtten hun eigen onderneming op: e-Legal. Met een slagingspercentage van 93% laten zij zien dat het ook anders kan. “Wij doen er alles aan om te voorkomen dat hardwerkende, eerlijke ondernemers ten prooi vallen aan wanbetalers en incasso-cowboys.”
Ze bestaan dus nog wel degelijk: betrouwbare incassobureaus en incasso advocaten. Als ondernemer is het belangrijk dat je goed let op de voorwaarden van incassobureaus. Lees je in, check de reviews en controleer of het incassobureau transparant is over hun voorwaarden. Kijk hoe snel het incassobureau de incassozaak opstart en of ze duidelijke en korte betalingstermijnen stellen. En het belangrijkste: trap op tijd op de rem en schakel hulp in als je het gevoel hebt dat je te maken hebt met een malafide incassobureau. Zo voorkom je torenhoge schulden en krijg jij het geld dat je met hard werken hebt verdiend!
Grappig, E-legal heeft zelf veel negatieve reviews over onduidelijke voorwaarden en hoge kosten 🙂