Home Geen categorie Luchtvaartmaatschappijen leasen vliegtuigen steeds vaker

Luchtvaartmaatschappijen leasen vliegtuigen steeds vaker

2058
DELEN

Veel luchtvaartmaatschappijen hebben hun vliegtuigen in eigendom, al is het soms via ingewikkelde financieringsconstructies. Nu doet zich echter al enige tijd een trend voor waarbij maatschappijen vliegtuigen `leasen`. In feite komt dit leasen neer op verhuur gedurende enkele jaren. De leasemaatschappijen dragen zo het risico dat de prijzen van tweedehandsvliegtuigen dalen.

Momenteel wordt meer dan een derde van de vliegtuigen wereldwijd verhuurd. Dat aandeel zal waarschijnlijk nog toenemen. Paul Sheridan van Ascend, een luchtvaartconsultant, schat dat van ’s werelds vier grootste eigenaren van vliegtuigen, twee aan verhuur doen. GECAS met 1.732 vliegtuigen en ILFC met 1.031 steken ver uit boven Delta met 800 en American Airlines met 775 stuks.

Sommige bedrijven hebben alleen vliegtuigen, geen passagiers. Onlangs werd zo’n bedrijf, RBS Aviation, door Royal Bank of Scotland voor 7,3 miljard dollar verkocht aan een consortium van Japanse bedrijven. Dit is een teken dat Aziatische banken de plaats gaan innemen van westerse investeerders in deze tijden van crisis.

Bron: http://www.economist.com/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here