Home Blogs Loonheffing berekenen kan je ook zelf!

Loonheffing berekenen kan je ook zelf!

4751
DELEN
Loonheffing berekenen

Wat is loonheffing nu eigenlijk en hoe weet je of het verstandig is om die toe te laten passen? Na het lezen van dit artikel weet jij er alles van en kan je zelf online de loonheffing berekenen. Zo kan je eenvoudig nagaan welk bedrag de loonheffing dekt en wat je aan belasting dient te betalen.

Belasting betalen over je inkomen

Loonheffing is het verzamelwoord voor de premies werknemersverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet en loonbelasting/premievolksverzekering. Gecombineerd vormt de loonheffing het verschil tussen het bruto en het netto inkomen. De loonheffing wordt op ons loon ingehouden en zo betalen we in Nederland belasting over ons inkomen.

Verschil hoog en laag inkomen

Doordat we in ons land met verschillende belastingschalen werken die hoger uitvallen naarmate je meer verdient, wordt er meer loonheffing berekend over een hoog salaris. Dit wordt een progressief belastingstelsel genoemd. Als je meer verdient, betaal je dus meer en dat is vaak een groot verschil vergeleken met een lager inkomen.

Bruto naar netto berekenen

Het verschil tussen bruto en netto neemt dus toe, naarmate je meer verdient. Het netto inkomen is dat wat je op je rekening ontvangt, je bruto inkomen kan je gebruiken om bijvoorbeeld toeslagen of een hypotheek aan te vragen. Je loonheffing wordt berekend ten opzichte van het bruto inkomen. Het geld wat ingehouden wordt gaat naar de Belastingdienst. Het loont dus de moeite om een bruto naar netto berekening te maken, zodat je weet welk deel je aan inkomstenbelasting betaalt.

Meer salaris overhouden

Een deel van je salaris is vrijgesteld van loonheffing, daardoor houden mensen een basisbedrag over om de huur en andere basisbehoeften te kunnen betalen. Door  de algemene heffingskorting en arbeidskorting hoef je minder loonheffing af te dragen. Je wordt hiermee dus niet gekort op je loon, je houdt juist meer salaris over, omdat er sprake is van korting op de loonheffing.

Wel of geen loonheffing

Heb je inkomsten uit loondienst, dan heb je recht op loonheffingskorting: het bedrag dat je niet aan de Belastingdienst hoeft te betalen. Pas je de loonheffingskorting toe bij je uitkeringsinstantie of werkgever, dan zal de korting van de loonheffing afgetrokken worden en houd je dus per maand meer geld over.

Loonheffingskorting aanvragen

De werknemer mag zelf bepalen of hij de loonheffing aan of uit wil zetten. Standaard wordt het toegepast op de eerste werkgever, of de werkgever van wie je het meest krijgt. Deze heeft hiervoor een formulier dat je kan invullen en anders vraag je het aan via de site van de Belastingdienst. Ben je vergeten de korting toe te passen? Je kan het altijd later nog terugvragen bij de Belastingdienst!

Bereken online de hoogte van de loonheffing

Het komt voor dat er teveel loonheffing wordt ingehouden, bijvoorbeeld als er sprake is van meerdere (bij) banen. Je kunt bij één van je werkgevers aangeven dat je loonheffingskorting wilt toepassen op het loon. Let op: je kunt de loonheffing niet zelf toepassen, want dit gaat automatisch. Wel kan je zelf de loonheffing eenvoudig online berekenen. Op berekenen.nl vul je een aantal gegevens in over je salaris en wordt de hoogte van de loonheffing berekend. Zo weet je snel bij welk inkomen dat je verdient je het beste loonheffingskorting kunt toepassen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here