Home Blogs Een lichtplan voor je kantoor maken

Een lichtplan voor je kantoor maken

3113
DELEN
Lichtplan kantoor

Verlichting op kantoor is belangrijk voor een prettige werksfeer. Slechte verlichting kan leiden tot ziekteverzuim en afnemende prestaties. Het kan daarom handig zijn een lichtplan voor je kantoor te maken, zodat je er achter kunt komen welke verlichting voor een bepaalde ruimte geschikt is.

Licht is van belang voor goede prestaties

Goede verlichting draagt bij aan het comfort van je medewerkers. Slechte verlichting kan namelijk hoofdpijn en droge ogen veroorzaken. Welke verlichting nodig is in een ruimte, is afhankelijk van de situatie. Er zijn een aantal vragen die je jezelf zou kunnen stellen bij opstellen van een lichtplan:

  • Komt er veel daglicht binnen of niet?
  • Waar zitten de medewerkers ten opzichte van de ramen?
  • Welk soort werk wordt er verricht? Denk aan computerwerk of technisch werk aan een werkbank.

Overwegingen bij het kiezen van verlichting

Bij het kiezen van bepaalde verlichting zijn de volgende parameters van belang: o.a. de lichtsterkte (gemeten in lux), de lichtverdeling, flikkering, kleurweergave en verblinding. Om doelmatig te kunnen werken is er op elke werkplek tenminste 500 lux nodig. Het werkt storend als er sprake is van grote helderheidsverschillen en verblinding door de verlichting. Werknemers kunnen zich daardoor vermoeid en geïrriteerd gaan voelen. Zorg daarom voor verlichting die visueel gelijkmatig is, waarbij de wanden ook genoeg helderheid krijgen. Als je kiest voor lampen met een lichtkleur 830 of 930, bijvoorbeeld door voor LED verlichting te kiezen, krijg je een mooi warmwit licht. Tevens van belang is dat in dit licht, gekleurde voorwerpen natuurgetrouw weergegeven worden.

Basisbehoeften

Om goed te kunnen werken is het belangrijk rekening te houden met de basisbehoeften op het gebied van verlichting. Dit is als eerste het visuele comfort van de werknemer. Door goed licht voelt een werknemer zich comfortabel en op zijn gemak. Hij kan hierdoor ook goed presteren en kwalitatief goed werk leveren. Als tweede is veiligheid van belang. En als derde zijn er de visuele prestaties. Medewerkers moeten hun werk in alle omstandigheden goed kunnen uitvoeren en verlichting is daarbij essentieel.

Een weloverwogen beslissing

Na het opstellen van een lichtplan kun je een weloverwogen beslissing nemen om goede verlichting aan te schaffen. Door een lichtplan te maken sta je even stil bij wat er specifiek nodig is in elke ruimte en bij wat je werknemers nodig hebben. Dit komt de productiviteit van je bedrijf dus zeker ten goede. Kijk voor meer informatie over het lichtplan en een uitgebreid aanbod kantoorverlichting op Lampen specialist Lampenonline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here