DELEN

In tijden waar de wereld om ons heen steeds sneller lijkt te veranderen, mag het niet verbazen dat voortdurende bijscholing, getuigschriften en diploma’s een steeds belangrijkere rol in weten te nemen. Geen diploma of getuigschrift op zak? Dan blijkt het vaak erg moeilijk om die ene droombaan te verzilveren.

Dan maar opnieuw onder de schoolbanken schuiven? Ook daar heeft de realiteit de utopie al lang in weten te halen. De combinatie werk-privé-studeren blijkt vaak aardsmoeilijk te zijn. Toch hoef je die gedroomde carrièreswitch zeker niet definitief op te bergen: korte beroepsopleidingen kunnen immers dé oplossing bieden.

Beroepsopleidingen voor volwassenen

Korte beroepsopleidingen zijn tegenwoordig ‘hot’. Dat is dan ook heel logisch: ze vallen eenvoudig te combineren met het gezinsleven of de huidige baan. Sommigen volgen korte beroepsopleidingen om bepaalde diploma’s te behalen, anderen om promotie te kunnen maken of een carrièreswitch kracht bij te zetten.

Wat ons betreft is het grootste voordeel van dergelijke beroepsopleidingen voor volwassenen echter nog steeds: ‘op eigen tempo’. Zo kan je studeren wanneer het jou uitkomt. Je kan het even laten rusten in drukke perioden en de cursus opnieuw bovenhalen wanneer het weer kalmer lijkt te worden. In het huidig samenlevingsmodel mag het niet verbazen dat de slaagkansen op die manier een stuk hoger komen te liggen. Blijf je dan volledig aan je lot overgelaten? Neen: bij sommige korte beroepsopleidingen kunnen persoonlijk contact, groepsgewijze praktische oefeningen of klassikale bijeenkomsten onontbeerlijk blijken. Een en ander hangt af van de gekozen beroepsopleiding.

De beroepsopleiding in het huidig economisch klimaat

Wat is beter: een diploma of jarenlange werkervaring’, een veelgestelde vraag waar moeilijk een pasklaar antwoord op te vinden is. In de praktijk blijkt het vaak af te hangen van de sector waarin men actief is. Gemiddeld genomen ziet men een diploma als voornaamste aanwervingscriterium, maar hecht men bij de keuze tussen verschillende kandidaten toch het meeste belang aan de praktijkervaring. Het is dan ook hier dat de beroepsopleidingen voor volwassenen handig op inspelen: een opleiding op maat van een specifiek beroep én voorzien van de nodige praktijkervaring.

In het huidig economisch klimaat, waar het steeds moeilijker wordt om een job te veroveren zonder geschikt diploma, kunnen beroepsopleidingen voor volwassenen wonderen verrichten.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een beroepsopleiding ?

Lang niet alle korte beroepsopleidingen zijn voor een breed doelpubliek geschikt. Beroepsopleidingen voor volwassenen komen immers in allerhande niveaus en expertisegebieden. In de eerste plaats zal je hier dan ook rekening mee moeten houden. Ook geven deze korte beroepsopleidingen vaak aan welk profiel in het plaatje lijkt te passen.

Een praktisch voorbeeld dringt zich op. Een beroepsopleiding tot coach practitioner richt zich bijvoorbeeld tot volwassenen die zich sociaal profileren en sturende attitudes aan de dag weten te leggen. Ook geeft die opleiding concreet aan  dat je al over een Hbo-diploma dient te beschikken. Dit voorbeeld toont aan dat iedere opleiding zijn eigen criteria en inschrijvingsvoorwaarden heeft. Voldoe je niet aan die voorwaarden? Dan kan een voortraject en een andere, inleidende, opleiding eventueel wel soelaas bieden. Ook korte beroepsopleidingen hebben met andere woorden een hoog niveau, in tegenstelling tot wat sommige addertongen soms durven beweren.

De voornaamste tip: lees alle informatie steeds grondig door. Bekijk de inleidende vereisten, de inhoud van de cursus en het te verwachten niveau. Weeg ook de duur af en bekijk de mogelijkheden op carrièrevlak. Blijft de twijfel hangen? Doe dan eens een carrière- of studiekeuzetest of informeer je gewoon bij het opleidingscentrum, zij kunnen jou beter dan wie anders adviseren.

Hoe dan ook: levenslang leren en je voortdurend bijscholen, het is nooit een slecht idee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here