Home ZZP Letselschade als zzp’er: kun je een schadevergoeding claimen bij je opdrachtgever?

Letselschade als zzp’er: kun je een schadevergoeding claimen bij je opdrachtgever?

1594
DELEN
Letselchade als zzp’er kun je een schadevergoeding claimen bij je opdrachtgever

Een werkongeval kan velen van ons zomaar overkomen. De gevolgen kunnen aanzienlijk zijn, zeker wanneer er sprake is van ernstig letsel. Een werkongeval heeft voor een zzp-er grote gevolgen voor het inkomen. Kun je een schadevergoeding claimen bij je opdrachtgever wanneer je tijdens het uitvoeren van een klus door een werkongeval letsel oploopt?

Zorgplicht opdrachtgever

Waar een werknemer zijn werkgever bij letsel aansprakelijk kan stellen (en als deze niet aan zijn zorgplicht om voor een veilige werksituatie te zorgen voldaan heeft), ben je als zzp-er in feite je eigen werkgever. Dat wil echter niet zeggen dat je geen letselschade kunt claimen. Sinds 2012 is het zo dat in bepaalde gevallen ook een opdrachtgever een zorgplicht heeft. Dit is echter alleen het geval wanneer de werkzaamheden die jij als zzp-er voor de opdrachtgever uitvoert,  ook door zijn eigen werknemers in jouw plaats uitgevoerd hadden kunnen worden. In dat geval moet hij zorgen voor een veilige werkomgeving voor jou als zzp-er. . Voldoet hij daar niet aan en was jij voor de veiligheid van het werk en de werkomgeving van hem afhankelijk? Dan kun je de opdrachtgever aansprakelijk stellen, tenzij het gaat om opzettelijk of roekeloos gedrag van jou. Kom je in zo’n situatie, dan is er een goede letselschadeadvocaat in Utrecht die je kan bijstaan bij het indienen van je schadeclaim.

Belasting betalen bij schadevergoeding?

Hoe zit het eigenlijk met belasting bij schadevergoeding? Je zou letselschadevergoeding als inkomsten kunnen zien, maar gelukkig denkt de Belastingdienst daar anders over.  Er hoeft over de schadevergoeding geen inkomstenbelasting te worden betaald. Het is echter wél zo dat je te maken krijgt met vermogensbelasting die betaald moet worden over je ontvangen schadevergoeding. Dit kan echter  al door de letselschadeadvocaat meegenomen worden in de claim, waardoor je per saldo niet zelf een deel van je schadevergoeding hoeft in te leveren aan de Belastingdienst. Klik hier voor meer informatie over belasting bij schadevergoeding.

Belasting betalen bij schadevergoeding

Tóch verzekeren

In veel gevallen zul je niemand anders aansprakelijk kunnen stellen voor de gevolgen van jouw letsel. En ook als je wel een schadevergoeding ontvangt, is het maar de vraag of je daarmee het werkongeval financieel gedekt hebt. Juist daarom is het zo belangrijk om tóch die arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, hoewel zo’n verzekering aardig prijzig is voor een zzp-er. Een ongeluk zit een klein hoekje en kan grote gevolgen hebben voor de toekomst van jouw werkende leven. Als je zo’n verzekering hebt en er overkomt je iets waardoor je niet meer kunt werken, dan ben je in ieder geval verzekerd van een inkomen.Voorop staat natuurlijk dat je vooral moet voorkomen dat je letsel oploopt tijdens je werk. Het leven wordt er immers niet leuker op als je een handicap oploopt door een werkongeval, ook als je als zzp-er financieel gecompenseerd wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here