Home Vastgoed Let op: nieuwe regels kamerverhuur Amsterdam

Let op: nieuwe regels kamerverhuur Amsterdam

1156
DELEN
Kamerverhuur Amsterdam

Ondernemers die hun winst willen investeren, hebben diverse investeringsmogelijkheden. De optie die momenteel de meeste kans op een mooi rendement levert, is investeren in vastgoed. Zo kun je een pand kopen, en de kamers verhuren aan bijvoorbeeld studenten. Ben jij de eigenaar van een pand in Amsterdam waarvan je de kamers verhuurt? Let er dan op dat er vanaf 1 april 2020 nieuwe regels gelden rond huisvesting in Amsterdam. Marcel van Hooijdonk vertelt meer over een aantal zaken die veranderen.

Achtergrond van de HVV 2020

De gemeenteraad Amsterdam heeft vorig jaar de HVV 2020, de nieuwe Huisvestingsverordening,  vastgesteld. In eerste instantie zouden de nieuwe regels ingaan per 1 januari 2020. Op het laatste moment is de ingangsdatum echter opgeschoven naar 1 april 2020. Van Hooijdonk vertelt meer over de achtergrond van de nieuwe HVV. “In Amsterdam bestaat een grote vraag naar woonruimte, er is sprake van een oververhitte markt. Het huren van een kamer is voor veel woningzoekenden in de stad de enige manier voor korte of langere tijd woonruimte te vinden. De gemeente erkent dit, en wil daarom dat kamerverhuur mogelijk blijft.”

Hij geeft aan dat de nieuwe regels een ander verhaal lijken te vertellen. “Ze zijn gebaseerd op het idee dat de woningnood onder reguliere woningzoekenden groter is dan de woningnood van mensen die een kamer zoeken. Verhuur van een woning aan een gezin, of eenpersoons of tweepersoons huishouden zou daarom voorrang moeten krijgen boven de verhuur van een kamer aan een student. De gemeente geeft echter ook aan dat kamerverhuur negatieve gevolgen zou hebben. Bijvoorbeeld als het gaat om de leefbaarheid, doordat de intensievere bewoning met verschillende leefritmes meer overlast zou veroorzaken in de omgeving. Ook zouden door de afnemende woningvoorraad de prijzen stijgen.”

Quota in de nieuwe HVV

Kamerhuur Amsterdam

Van Hooijdonk benoemt de meest opvallende nieuwe quota. “Er wordt zogenaamd ingegrepen om de leefbaarheid te beschermen, door een betere balans tussen zelfstandige en onzelfstandige woonruimtes te creëren. Daarom is er een maximum van vijf procent aangehouden voor het aantal te verlenen vergunningen voor kamerverhuur op het totaal aantal woningen per wijk. Daarnaast wordt nog slechts voor 25 procent van de woonruimtes een vergunning afgegeven voor kamerverhuur. Dit om de leefbaarheid in panden te beschermen.” Hij vult aan dat er dus wel nog vergunningen uitgegeven gaan worden, zolang deze de quota maar niet overschrijden.

Eerdere proef in Utrecht niet aantoonbaar effectief

Van Hooijdonk vertelt meer over een eerdere proef met vergelijkbare regels, in Utrecht.  “Sinds 2016 gelden in Utrecht aangescherpte regels voor het omzetten en splitsen van woningen ten behoeve van kamerverhuur. De gemeente heeft na een eigen evaluatie twee jaar later geconcludeerd dat de proef positieve effecten had. Het is echter niet duidelijk of de gemeten verbeterde leefbaarheid enkel en alleen aan de invoering van de nieuwe regels te danken was. Daarnaast hebben de nieuwe regels niet geleid tot meer betaalbare woning in Utrecht.”

Verdringing van studenten en andere woningzoekers

Van Hooijdonk heeft dan ook zijn twijfels bij de effectiviteit van de nieuwe huisvestingsverordering in Amsterdam. “Met het huidige woningtekort is kamerverhuur een zeer efficiënte invulling van de schaarse woonruimte. De gemeente pretendeert studenten en andere woningzoekers een helpende hand te bieden. Maar eigenlijk zeggen ze dat ze vinden dat er teveel studenten zijn, en kamerverhuur willen bestrijden. Dat dit echt een belangrijk punt is, wordt onderstreept door de hoge boetes die opgelegd kunnen worden. Ondanks dit alles weten plaatselijke politici nog steeds de schijn op te houden dat ze voor de studenten opkomen, terwijl ze feitelijk de stad uitgejaagd worden. Studenten zouden hier actie tegen moeten ondernemen en zich actief in de politiek moeten mengen. Nu laat men zich passief naar de slachtbank leiden.”

“Het lijkt erop dat er niet goed is nagedacht over de gevolgen van de gestelde quota”, zo vervolgt hij. “De vraag naar woonruimte is momenteel groter dan het aanbod. Onder alle doelgroepen. De nieuwe huisvestingsregels in Amsterdam verdringen studenten en andere woningzoekers die een kamer willen huren, ten behoeve van gezinnen. Onder andere studenten krijgen het nog moeilijker betaalbare woonruimte te vinden nu kamerverhuur wordt tegengewerkt. Er wordt ze namelijk geen alternatief aangeboden. Het is wel knap dat plaatselijke politici ondanks dit alles de schijn op kunnen houden voor de studenten op te komen”

DELEN
Vorig artikelHoe bepaal ik de waarde van mijn bedrijf?
Volgend artikelWelke smartphones kunnen we in 2020 verwachten?
Marcel van Hooijdonk: succesvol in het transformeren van leegstaande panden naar woonbare leefruimtes. Vastgoedbeheerder Van Hooijdonk is inmiddels meerdere decennia actief in de wereld van het vastgoed, waar hij risico’s durft te nemen en daardoor meer woonruimten creëert voor kwetsbare groepen. Denk aan studenten en starters, die door het immense tekort en torenhoge hypotheken niet aan een geschikte woning kunnen komen. Ironisch genoeg is er naast het grote woningtekort, ook een grote hoeveelheid leegstaande panden. Hier anticipeert Marcel van Hooijdonk op, door tijdig te investeren en tekorten weg te werken. Voormalige kantoorpanden koopt hij op en worden getransformeerd tot studentenkamers, één- of soms tweekamerappartementen. Hiermee geven we studenten en starters extra plekken om te wonen. Service staat hoog in het vaandel bij Van Hooijdonk. Hij wil graag dat zijn huurders een fijne tijd beleven in zijn panden. Wanneer er (kleine) mankementen ontstaan, zorgt Marcel ervoor dat dit snel verholpen wordt. Of het nu gaat om een slot dat gerepareerd moet worden of een loshangend keukenkastje; hulp is gegarandeerd. Naast het feit dat Marcel een succesvolle vastgoedbeheerder is, investeert hij ook graag in goede doelen. Zo kan hij met een goed initiatief en de nodige financiën iets betekenen voor anderen. En dat helpt! Zo steunt hij bijvoorbeeld ook de strijd tegen MS via doneeractie.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here