Home Tips Leaseauto’s voor je werknemers: de overwegingen

Leaseauto’s voor je werknemers: de overwegingen

1021
DELEN
Leaseauto's voor je werknemers de overwegingen

Leaseauto’s ter beschikking stellen aan je werknemers – wellicht heb je het weleens overwogen, maar kregen twijfels toch de overhand. Het is immers niet goedkoop. Waarom kiezen veel bedrijven er dan toch voor om hun werknemers zoiets waardevols als een leaseauto toe te vertrouwen? En als je dat doet, waar moet je dan op letten?

Voordelig bij veel kilometers

Hoewel leaseauto’s niet goedkoop zijn, kunnen ze wel stukken voordeliger zijn dan de alternatieven. Komen je werknemers van ver of moeten zij voor werkzaamheden veel kilometers maken? Dan ontkom je vaak niet aan lease. Lease is een goedkope en flexibele vorm van mobiliteit en de risico’s liggen vooral bij de leasemaatschappij.

Imago van het bedrijf

Ook het bedrijfsimago speelt een rol. Stel dat je werknemer regelmatig bij klanten op bezoek gaat, maar hij geen ‘representatieve’ auto heeft. Dit zou in de ogen van een klant slordig en onprofessioneel over kunnen komen. Wanneer een klant bezocht wordt met, laten we zeggen, een luxueuze elektrische leaseauto, laat dit een veel positievere indruk achter.

Leaseauto's voor je werknemers

Het is een beloning

Een leaseauto wordt door werknemers vaak als een beloning gezien, zeker als zij er ook privé mee mogen rijden. Denk je eens in: ze hoeven de autoverzekering, de brandstof en de wegenbelasting niet langer in hun budget op te nemen. Sommigen zullen zelfs een leaseauto van het bedrijf boven een salarisverhoging prefereren. Je maakt de arbeidsvoorwaarden voor werknemers dus een stuk aantrekkelijker, terwijl jij er ook voordeel van trekt.

Duidelijk beleid

Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het leasen van voertuigen. Je zult bijvoorbeeld een duidelijk beleid moeten opstellen. Je wilt immers niet dat de ene medewerker met jaloerse ogen naar de ander gaat kijken. Het moet voor iedereen duidelijk zijn wanneer iemand recht heeft op een leaseauto. Ook is het verstandig om in de gebruiksovereenkomst afspraken aangaande de auto goed vast te leggen om eventuele problemen te voorkomen.

Privégebruik

Je kunt ervoor kiezen werknemers toestemming te geven om de auto ook privé te gebruiken. Houd wel rekening met de fiscale bijtelling die hierbij hoort. Deze bijtelling wordt niet gerekend wanneer werknemers minder dan 500 km per jaar privé rijden. Je kunt deze maximum kilometers op twee manieren handhaven. Je kunt schriftelijk vastleggen dat de auto niet privé gebruikt mag worden of je kunt je werknemer vragen een kilometeradministratie bij te houden, waarbij er niet meer dan 500 km per jaar gereden mag worden. Wanneer deze administratie onjuist wordt bijgehouden, zul jij hier wel de financiële gevolgen van moet dragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here