DELEN

Als je zelfstandig ondernemer bent, heb je de keuze of je je auto op de zaak zet of privé blijft rijden. Wanneer je minder dan 500 km per jaar privé rijdt met je auto, ben je volgens de Belastingdienst sowieso verplicht je auto op de zaak te zetten. Omdat de fiscale regels rondom het privé rijden van een zakelijke auto en het zakelijk rijden met een privéauto regelmatig veranderen, kan het allemaal best ingewikkeld klinken de eerste keer dat je je in deze regels verdiept. We zetten graag een aantal punten voor je op een rijtje om over na te denken.

Bijtelling en belastingaftrek

Wanneer je een auto op de zaak hebt, mag je alle kosten, inclusief afschrijvingen en financieringslasten, zakelijk aftrekken. Als je per jaar minder dan 500 kilometer privé rijdt met je auto, word je niet voor bijtelling aangeslagen. Onder zakelijke kilometers worden alle kilometers geteld die je voor je onderneming maakt, ongeacht met welke auto dat is.

Rijd je per jaar meer dan 500 kilometer privé met je zakelijke auto, dan betaal je voor de auto zelf een bijtelling, een percentage van de cataloguswaarde, voor de inkomstenbelasting. Over het bedrag van de bijtelling betaal je daarnaast inkomstenbelasting. Afhankelijk van de CO2-uitstoot bedraagt de bijtelling 4-25% van de cataloguswaarde (een verlaagd bijtellingspercentage is 5 jaar geldig). De waarde van de auto wordt bij het vermogen van je onderneming opgeteld en de bijtelling bij de winst van je onderneming. Voor privé gereden kilometers betaal je BTW terug.

Kilometervergoeding

Is het ook interessant om een auto privé te blijven rijden? Als je autokosten (brandstof, wegenbelasting, verzekeringen en onderhoud) lager zijn dan de bijtelling die je zou moeten betalen, dan kan het interessant zijn je auto privé te blijven rijden en zakelijk gereden kilometers als zakelijke kosten op te voeren voor 19 cent per zakelijk gereden kilometer. Dit mag van de winst afgetrokken worden, ook als je een auto huurt.

Je mag de BTW van de aanschafprijs van de auto echter niet aftrekken. De BTW op brandstof, onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten mag je wel aftrekken voor het percentage waarvoor je de auto zakelijk gebruikt. Zorg er wel voor dat je alle ritten correct registreert, zowel zakelijk als privé. Woon-werkverkeer wordt als privégebruik gerekend. Doe je dit niet, dan betaal je achteraf een vast percentage van de cataloguswaarde van de auto aan BTW voor het privégebruik.

Zakelijk leasen

Je kunt een auto ook zakelijk leasen. Je rijdt dan in een nieuwe auto rond voor een scherpe prijs. In het all-in maandbedrag zijn de kosten voor reparatie, onderhoud, wegenbelasting, pechhulp en verzekeringen over het algemeen inbegrepen. Alle bijkomende kosten zitten dus bij de prijs inbegrepen. Bij zakelijk leasen wordt de auto niet tot het vermogen van je onderneming gerekend, omdat de leasemaatschappij juridisch en economisch eigenaar blijft. Je betaalt wel BTW en kunt gemaakte kosten (brandstof) aftrekken van de opbrengsten. Informeer vrijblijvend bij autobedrijven, zoals een autodealer in Eindhoven, Content Autogroep, naar de mogelijkheden en een eventuele bijtelling.

Bereken voor jezelf wat het meest gunstige is: je auto overschrijven naar de zaak, een bedrijfsauto kopen, zakelijk leasen? Omdat het kabinet wil dat er meer (elektrisch) gereden wordt in milieuvriendelijke auto’s zijn de percentages voor bijtellingen flink aangescherpt. Door bij verschillende dealers te informeren, zoals een Kia dealer, krijg je voor jezelf inzichtelijk wat de meest aantrekkelijke optie is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here