Wereldwijd zijn de arbeidstijden per land verschillend. Maar verschil in arbeidstijd is er ook tussen verschillende branches. Hoewel het lastig is om te tornen aan de arbeidstijden zoals ze worden gehanteerd, is het goed om te overwegen of korter werken misschien effectiever is. Effectiever werken is belangrijk omdat we onze tijd meer optimaal benutten. Maar kan dit door korter te werken, of is dit een utopie?
Langer werken
In Nederland is een voltijdbaan gebaseerd op gemiddeld 38 uur per week. Maar in veel functies is het meer een regel dan uitzondering om iedere week meer uren te maken. Dit heeft effect op bijvoorbeeld je sociale omgeving. Je bent immers minder vaak beschikbaar. Het maken van overuren heeft ook andere gevolgen. Je staat langer onder druk en je bent er in je hoofd meer met je werk bezig. Als dit een langdurig verschijnsel is dan kun je ervan uitgaan dat je effectiviteit niet meer zo hoog is.
Effectiever werken
Naast het maken van overuren heeft het steeds bereikbaar zijn dezelfde gevolgen. Je kunt immers langdurig met je werk bezig zijn. De effectiviteit neem af als je dit over een langere periode doet. Effectiever werken doe je door alle activiteiten die niet bijdragen aan het werkdoel, te elimineren. Een voorbeeld is bijvoorbeeld Zweden en Denemarken. Een 6-urige werkdag is daar inmiddels geaccepteerd in sommige beroepen. Maar dan wordt er net zoveel opbrengst verwacht dan wanneer je acht uur zou werken. De focus ligt tijdens de werkuren alleen op het doel waarvoor gewerkt wordt. Dit vraagt veel energie en motivatie, maar er staat tegenover dat je meer tijd voor jezelf hebt om weer op te laden.
Strategische verandering
Er zullen weinig werkgevers bereid zijn om over te gaan op bijvoorbeeld een 30-urige werkweek. Althans voor hetzelfde salaris. Maar is het niet gewoon een strategische verandering voor een onderneming? Als iemand zes uur lang zijn energie alleen maar op zijn taak richt, levert hij in de meeste gevallen net zoveel op dan wanneer hij acht uur werkt. Bovendien is hij iedere morgen weer energieker en beter gemotiveerd. Want hoe meer tijd je met je sociale omgeving doorbrengt, hoe gelukkiger mensen worden. Op de lange termijn levert dit minder ziekteverzuim op, maar ook lagere vaste lasten.
Haalbaar of een utopie?
Het is erg afhankelijk van het soort werk wat je doet of korter werken daadwerkelijk effectiever is. Voor banen waarbij er vooral met het hoofd wordt gewerkt, zal het effect groter zijn dan bij een baan waarbij het arbeidstempo wordt bepaald door een niet-menselijke factor. Een productiebedrijf zal het grootste probleem hebben om een werkweek in te korten. Een productielijn gaat niet sneller werken door een kortere werkweek. Een ploegendienst van drie shifts zal in vier shifts moeten gaan werken. Als de werknemer in zes uur net zoveel betaald krijgt als in acht uur, ben je dagelijks acht uur salariskosten kwijt per arbeidspositie.
Een kortere werkweek zal voorlopig niet hoog op de agenda staan in werkend Nederland. Toch is het goed om brainstormen of korter werken ook effectiever werken betekent voor je onderneming. Als korter werken dezelfde opbrengst kan hebben, maar je hebt minder ziekteverzuim en gelukkiger personeel, dan is dit geen utopie maar een verstandige strategie.