Home Industrie Klimaatverandering bedreiging voor Nederlandse landbouw

Klimaatverandering bedreiging voor Nederlandse landbouw

1268
DELEN
Klimaatverandering bedreiging voor Nederlandse landbouw

De afgelopen weken leken wel de weken van Greta Thunberg. Het klimaat staat meer dan ooit in de aandacht. De opwarming van de aarde en CO2 zijn daarbij belangrijke speerpunten. Een recent rapport van de EEA (Europees Milieuagentschap) beschrijft de gevolgen van de gewijzigde weersomstandigheden voor de landbouw. Boeren ondervinden nu al grote problemen door droogte, hittegolven en overstromingen. De EEA verwacht dat deze problemen alleen maar zullen toenemen de komende jaren. Ook hebben boeren te maken met regels omtrent de C02 uitstoot en vervuiling.

Advies EEA

De EEA adviseert boeren om zich aan te passen om zo beter bestand te zijn tegen de gevolgen van hitte, droogte en grote hoeveelheden regen. Dit jaar kregen boeren daarom ook een groter percentage Europese inkomenssteun uitbetaald dan andere jaren. Ook beleidsmakers moeten daarbij ondersteuning bieden. Waterbassins en besproeiingsapparatuur kunnen daarbij een goede oplossing bieden.

Klimaatbestendige landbouw

In de Verenigde Staten is Californië een voorloper op het vlak van landbouwinnovatie. Dat is ook nodig, want de temperaturen in Californië lopen steeds verder op. Er zijn lange periodes van droogte. Voorbeelden van zijn deze landbouwinnovaties zijn onder andere precisielandbouw en klimaatbestendige landbouw.

Bij precisielandbouw geven drones en satellieten realtime informatie door aan de boer over de groei en gezondheid van de gewassen. Dit zorgt voor een sterke vermindering en gerichtere inzet van bestrijdingsmiddelen. Ook werken de machines deels op waterstof of zonne-energie. Je vindt een uitgebreid assortiment met landbouwmachines bij MDS machines.

Agroforestry

Bij agroforestry worden verschillende gewassen op een perceel geplaatst. Denk bijvoorbeeld aan groente en akkerbouw in combinatie met gras, noten- en fruitbomen. Bij mengteelt gaan gewassen veel beter om met de beschikbare voedingstoffen water en licht dan bij monocultuur. Ook neemt de biodiversiteit toe waardoor biologische bestrijders de gewassen beschermen tegen insecten en ziekten. De mogelijkheden van agroforestry worden de komende vier jaar verder onderzocht door de Universiteit van Wageningen en de Nederlandse overheid.

CO2 uitstoot

Ook de CO2 uitstoot en de luchtkwaliteit staan de laatste weken volop in het nieuws. De landbouw wordt daarbij onder andere aangewezen als oorzaak. In 2030 moet de landbouw de CO2 uitstoot verlagen van 57,2 Mton naar 35,7 Mton. De landbouw heeft de afgelopen twintig jaar de CO2 uitstoot al vermindert met 6 Mton, oftewel 16%. De landbouw is daarmee goed op weg en lijkt de klimaatdoelstellingen met gemak te behalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here