Home Tips Kies de optimale kleurtemperaturen voor in je bedrijfspand

Kies de optimale kleurtemperaturen voor in je bedrijfspand

700
DELEN
Kies de optimale kleurtemperaturen voor in je bedrijfspand

Verlichting is een noodzakelijk kwaad in je bedrijfspand. Met onvoldoende licht kan er niet gewerkt worden, maar het gevolg is wel een fikse energierekening omdat de verlichting dag in, dag uit aanstaat. Daarom is het zaak om niet zomaar voor verlichting te kiezen, maar er wel wat aandacht aan te schenken. We geven een aantal handvaten voor zaken die je in overweging kunt nemen bij het kiezen van de optimale verlichting voor jouw bedrijfspand.

Kleurtemperatuur

Licht bestaat in verschillende ‘kleurtemperaturen’. Dit wordt uitgedrukt in Kelvin, waarbij geldt dat hoe lager het getal is, hoe warmer de verlichting is. Hoe hoger het getal, hoe kouder de verlichting dus ook is. Ter vergelijking: met 1000 Kelvin krijg je licht dat vergelijkbaar is met kaarslicht en met 10000 Kelvin heb je iets wat te vergelijken is met fel zonlicht. Het spreekt voor zich dat beide uitersten ongeschikt zijn voor jouw bedrijfspand, dus gaan we nader in op de functionaliteit van en de keuze voor een bepaalde kleurtemperatuur.

Warme verlichting voor ontvangstruimtes

Omdat je met 1000 Kelvin moet denken aan kaarslicht, is het duidelijk dat je met een ‘warme’ kleurtemperatuur een sfeervollere verlichting creëert. Dat is in een ruimte waar hard gewerkt moet worden niet heel toepasselijk. Wél is wat warmere verlichting toepasslijk in receptieruimtes, loungeruimtes en koffieruimtes, waar je een wat gezelligere sfeer wilt creëren. Een kleurtemperatuurwaarde die hier goed bij past, is 2700 Kelvin. Deze lichttemperatuur is te vergelijken met die van een zonsopgang of een gloeilamp. Om werken nét iets beter te faciliteren, maar toch een warme sfeer te behouden, kun je kiezen voor een kleurtemperatuur van 3000 Kelvin.

Koude verlichting voor kantoorruimtes

Juiste kleurtemperaturen bedrijfspand

In kantoorruimtes is het de normaalste zaak van de wereld om verlichting te gebruiken die een aanzienlijk stuk ‘kouder’ is dan in de hierboven beschreven scenario’s. We kennen allemaal wel de kille TL-verlichting die weliswaar zeker zorgt voor een werkomgeving waar mensen helder en alert blijven, maar natuurlijk totaal geen sfeer biedt. Dit licht is vaak nog kouder en feller dan daglicht, met een kleurtemperatuur van zo’n 6000 Kelvin. Wil je liever daglicht simuleren en een wat minder kille sfeer creëren, dan is 5500 Kelvin een betere keuze.

Kleurtemperatuur in operationele ruimtes

Opmerkelijk genoeg is het licht dat gekozen wordt voor operationele ruimtes, waar men evengoed helder en alert moet blijven, vaak een stuk warmer dan in kantoorruimtes. Vaak komt men dan uit op een prettige, relatief warme kleurtemperatuur van tussen de 3000 en 4000 Kelvin. Wij zouden aanraden voor dit soort ruimtes om het tweede getal aan te houden, voor een actieve en goed verlichte operationele ruimte.

Energiezuinige LED-verlichting

Verlichting is dus een flinke kostenpost. Om deze kosten op de langere termijn te verlagen, kan het een goed idee zijn om te investeren in LED-verlichting. Dit soort verlichting verbruikt veel minder energie dan bijvoorbeeld de ouderwetse TL-buis. Het kan tot 60 procent schelen op het verbruik. Ook gaat LED-verlichting langer mee. In plaats van het inzetten van TL-buizen, kun je bij het plaatsen of vervangen verlichting beter meteen LED-panelen bestellen. Deze zijn te verkrijgen in verschillende kleurtemperaturen, waardoor je in verschillende ruimtes een andere sfeer kunt creëren. Ook schijnt LED-verlichting voor meer werkplezier te zorgen. Dat lijkt ons een win-win situatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here