Home ZZP Je pensioen als ZZP’er, zo zit het

Je pensioen als ZZP’er, zo zit het

988
DELEN

Je bent zelfstandig. Dat heeft natuurlijk veel voordelen, maar je hebt ook een groot nadeel. Dat nadeel is dat je als ZZP’er niet automatisch pensioen opbouwt zoals je dat bij een werkgever doet. Dit moet je dus zelf regelen. Het hoeft geen nadeel te zijn als je zelf je pensioen kunt opbouwen als ZZP’er. Een ZZP-pensioen is niet verplicht, maar wel handig voor je oudedag. Hieronder vind je tips voor je ZZP pensioen. 

Pensioen opbouwen ZZP

Als je straks 67+ bent wil je er graag ook goed bijzitten. Je bent tenslotte een bepaalde leefstijl gewend en dat wil je niet inleveren op je oudedag. Begin dan nu vast met je ZZP pensioenopbouw. Dit kun je op verschillende manieren doen.

Zelf je pensioen regelen als zelfstandige

Je pensioen moet je dus zelf regelen. Er is tenslotte geen werkgever die pensioen voor jou betaalt. Veel mensen denken: ik ben nog jong, dus dat komt later wel. Dat moment komt eerder dan je denkt en je kunt maar beter goed voorbereid zijn. Het beste kun je zoveel mogelijk risico en geld spreiden over verschillende vormen van pensioen, dus ga niet alleen maar sparen. 

Sparen voor je ZZP-pensioen

De meest eenvoudige manier voor het opbouwen van je pensioenopbouw voor ZZP’ers is sparen voor je pensioen ofwel banksparen. Dit is simpelweg het iedere maand opzij zetten van een bepaald bedrag op je spaarrekening. Het nadeel hiervan is dat het erg verleidelijk is om er geld vanaf te plukken voor aankopen. 

Geld vastzetten via spaardeposito’s

Naast pensioensparen kun je ook geld vastzetten via spaardeposito’s. Dat betekent dat je geld vastzet voor bijvoorbeeld 10, 15 of 20 jaar. Het voordeel is dat je dan een hogere rente krijgt dan op een gewone spaarrekening. Je kunt bovendien niet zomaar aan dit geld komen want daar staan boetes op. Echter, momenteel zijn de rentes vrij laag dus dat betekent dat je er niet veel aan verdient en eigenlijk wil je dat het geld meer waard wordt. 

Je huis als pensioen

Een andere optie voor het opbouwen van je pensioen als zelfstandige is zorgen dat je hypotheek is afgelost tegen de tijd dat je met pensioen gaat. Je hebt dan minder maandlasten. Je houdt dus veel geld over als je huis tegen die tijd afgelost is. Je kunt ook je huis verkopen en kleiner gaan wonen, dan heb je ook een mooie pensioenpot. 

ZZP beleggen

Met beleggen kun je veel vermogen opbouwen. Je laat je geld als het ware groeien. Er zit echter wel een risico aan en dat is dat je ook zomaar je geld kwijt kunt zijn. Doe dat dus slim en niet zomaar.

Pensioenfonds voor ZZP’ers

Heb je ooit in loondienst gewerkt? Dan heb je waarschijnlijk pensioen opgebouwd via je werkgever. Je kunt ervoor vragen bij dat pensioenfonds of je daar pensioen kan blijven opbouwen. Er zijn ook speciale pensioenfondsen voor ZZP’ers. Soms is pensioen opbouwen via een pensioenfonds verplicht voor ZZP’ers. Bekijk dus goed voor welke branche dat geldt. 

Lijfrente ZZP

Lijfrente betekent dat je periodiek een bepaald bedrag uitbetaald krijgt, als aanvulling op je AOW. Gedurende de looptijd heb je een vastgestelde premie die je betaalt. Je bepaalt je eigen inleg aan de hand van je inkomen. Het vermogen wordt vervolgens belegd op basis van het beleggingsrisico. Het hangt dus af van je rendement over de jaren hoeveel je krijgt. Regel je dit collectief, worden de kosten lager en het rendement hoger. Je kunt kiezen voor een levenslange uitkering op basis van verzekering, of een tijdelijke uitkering. Je uitkering wordt dan betaald in 10, 15 of 20 jaar.  

Combineer de mogelijkheden

Het beste is om de mogelijkheden die hierboven staan beschreven te combineren. Ga bijvoorbeeld een deel banksparen, een deel beleggen en gebruik je huis als pensioenobject. Alleen van je AOW leven is niet ideaal, dus begin op tijd met het opbouwen van je pensioen als ZZP’er.    

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here