Home ICT IT trends 2018

IT trends 2018

1852
DELEN
IT trends 2018

Wereldwijd blijven de ontwikkeling op IT gebied steeds doorgaan. Iedere maand worden er weer nieuwe technologieën gepresenteerd. Vorig jaar was het jaar van de metadata, bitcoin, Internet of things en de cloud. Deze ontwikkelingen gaan nog altijd door. Maar de IT trends 2018 zijn alweer een stap verder. In dit artikel een overzicht van de trends van dit jaar.

IT trends 2018

De IT trends 2018 draaien vooral om connectiviteit en delen van informatie. Daarbij is het doel om zo veilig mogelijk informatie op de juiste plaats aan de juiste persoon te tonen. Omdat 25 mei in heel Europa de AVG-wet van kracht gaat is privacy belangrijk. De IT draait op volle toeren om deze wetgeving op een praktische manier te implementeren in de bestaande systemen.

Smart Industry 4.0

Internet of things is het continu verbinden van zoveel mogelijk apparaten op ons heen. Al deze apparaten willen we aansturen en uitlezen vanaf onze smartphone of computer. Deze trend is overgenomen door de industriële sector. Deze connectiviteit met machines en installaties wordt Smart Industry 4.0 genoemd. Als één van de IT trends 2018, zal deze ontwikkeling voor veel verandering zorgen op het gebied van onbemand produceren en serviceverlening.

Virtual reality

De opkomst van virtual reality is al jaren geleden begonnen. Maar in 2018 zien we deze trend meer en meer worden toegepast in de praktijk. Enkele voorbeelden van virtual reality in de praktijk, zijn:

  • Geestelijke patiënten wanen zich in een rustgevende omgeving, met een therapeutisch effect;
  • Prototyping van gebouwen, met VR kun je het eindresultaat vooraf bekijken;
  • Helpdeskmedewerkers kijken op afstand mee met een operator van een installatie, om een storing te verhelpen;
  • Vakanties worden gesimuleerd voor mensen die niet op vakantie kunnen;
  • Veiligheidstrainingen waarbij gevaren kunnen worden ervaren.

Blockchain

Vorig jaar is er veel te doen geweest om de bitcoin. Deze cryptomunt heeft sommige mensen rijk en andere mensen arm gemaakt. Maar de technologie is de moeite waard om verder te ontwikkelen. Cryptomunten maken gebruik van blockchain technologie. Deze technologie van gegevensopslag en delen gaat steeds verder. Transactiegegevens en gebruikersinformatie wordt op een veilige manier gedeeld tussen meerdere partijen. In 2018 zal dit steeds vaker worden geïmplementeerd.

Beveiliging en privacy

De opkomst van virtual reality en blockchain zorgen voor een groter risico op datalekken. Evenals het gebruik van clouddiensten, neemt de hoeveelheid online data enorm toe. Dit alles moet beveiligt worden. Daarbij gaat de nieuwe AVG-wet van kracht waardoor er transparantie moet komen op het gebied van privacy.

Toename mobiliteit

De smartphone wordt steeds belangrijker in onze samenleving. Steeds meer bedrijven zien dat bezoekers/gebruikers voor meer dan de helft mobiele gebruikers zijn. Dit vraagt om IT oplossingen om deze mobiliteit te kunnen optimaliseren. Één van de IT trends 2018 is het continu verbeteren van mobiele applicaties om aan deze vraag te kunnen voldoen.

De belangrijkste IT trends 2018 hebben te maken met het verbinden van alles om ons heen. Het gebruikersgemak is daarbij het uitgangspunt. Dit vraagt aanpassingen op het gebied van beveiliging, privacy en mobiliteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here