Home Blogs Wat is het verschil tussen een particuliere en een zakelijke autoverzekering?

Wat is het verschil tussen een particuliere en een zakelijke autoverzekering?

2053
DELEN
Wat is het verschil tussen een particuliere en een zakelijke autoverzekering?

Als je jouw auto vaak in verband met werk gebruikt, dan kan het mogelijk zijn dat jouw verzekering niet de bescherming biedt die je denkt te hebben.

Heb je een eigen bedrijf en gebruik je een eigen auto? Of rijd je in een auto van de zaak? Dan is het in beide gevallen zinvol dat je een zakelijke autoverzekering afsluit voor je auto. Dit is ook het geval als je je auto slechts af en toe gebruikt voor zakelijke doeleinden. Een particuliere autoverzekering biedt namelijk onvoldoende dekking voor de zakelijke autoritten. Waardoor je eigen autoverzekering vergelijken zeer aan te raden is!

Wat is zakelijk gebruik?

Een autoverzekering biedt dekking aan de zakelijke autoritten en de privéritten. Als je jouw auto zakelijk verzekert, dan is deze dus ook meeverzekerd voor het privégebruik. Andersom is dit niet het geval. Bij zakelijke autoritten kun je denken aan klantbezoeken of woon- en werkverkeer met de bedrijfsauto. Onder het zakelijk gebruik vallen ook goederenvervoer, koeriersdiensten en betaald personenvervoer. Gebruik je je eigen auto voor het rijden naar je werk en naar huis? Dan valt dit onder privégebruik. Hier heb je dan ook geen zakelijke autoverzekering voor nodig.

Wat zijn de kosten van een zakelijke autoverzekering?

Een zakelijke autoverzekering is duurder dan een particuliere verzekering. Verzekeraars hanteren hier een hogere premie voor, omdat je voor zakelijke autoritten veel meer kilometers rijdt. Ook kan het zijn dat je bedrijfsauto door meerdere mensen wordt gebruikt. Bij een zakelijke autoverzekering is er rekening gehouden met wisselende bestuurders. Er kunnen dus geen conflicten en discussies over ontstaan.Voor meer informatie over autokosten en jouw onderneming kan je terecht op deze pagina van de belastingdienst.nl.

Hoe wordt de premie bepaald?

De premie voor een zakelijke autoverzekering wordt aan de hand van diverse factoren bepaald:

  • Leeftijd
  • Woonplaats
  • Autotype
  • Bouwjaar
  • Aantal schadevrije jaren
  • Aantal gereden kilometers per jaar
  • Gewenste dekking

BTW laten verrekenen

Het is mogelijk om de btw te laten verrekenen. Je betaalt dan minder premie voor je zakelijke autoverzekering. De schade wordt dan wel zonder btw uitbetaald.

Drie soorten dekkingen:

Net als bij een particuliere autoverzekering, heb je bij een zakelijke autoverzekering de keuze uit de volgende drie dekkingen:

  • WA: voor schade aan andere auto’s
  • WA-Beperkt Casco: voor schade aan andere auto’s en bijvoorbeeld diefstal van je bedrijfsauto
  • WA-Casco (Allrisk): voor schade aan anderen en aan je eigen bedrijfsauto

De dekkingen voor een zakelijke autoverzekering zijn natuurlijk gericht op het zakelijk gebruik. Zo is je lading bijvoorbeeld verzekerd bij diefstal. De dekking die je kiest hangt weer af van het bouwjaar van je auto en je persoonlijke keuze.

Welke dekking is geschikt voor mijn auto?

Een WA-dekking is geschikt voor een auto die ouder is dan 8 jaar. Voor een auto tussen de 4 tot 8 jaar oud, is een WA-Beperkt Casco dekking de beste keuze. Een nieuwe auto verzeker je optimaal met een Allrisk verzekering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here