Home Lifestyle Is samenwonen fiscaal voordeliger?

Is samenwonen fiscaal voordeliger?

1583
DELEN
Samenwonen fiscaal

Honderden euro’s besparen per jaar door samen te gaan wonen? Dat kan! In sommige situaties betaal je namelijk minder belasting wanneer je samenwoont. Samenwonen kan echter fiscaal pas voordelig zijn wanneer je er ook sprake is van fiscaal partnerschap. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar is eigenlijk heel simpel. In het kort betekent fiscaal partnerschap dat je in plaats van alleen, gezamenlijk je belastingaangifte doet.

Nu kan samenwonen zowel positief en negatief uitvallen op het gebied van belastingen. We leggen je uit hoe het zit.

Wanneer is samenwonen fiscaal voordelig?

Als je gaat samenwonen in een nieuw koophuis, ben je gelijk fiscale partners. Fiscaal partnerschap kan soms voordelig zijn en dus kan dit kan een reden zijn om te gaan samenwonen in een nieuwe koopwoning. Ook krijg je bij fiscaal partnerschap maar een keer hypotheekrenteaftrek. Wanneer je beide eigenaar van een huis bent, is samenwonen en het tweede huisverkopen dan een goede beslissing.

Wanneer is een fiscaal partnerschap voordelig?

Omdat je samen belastingaangifte doet kan je je aftrekposten, inkomsten en vermogen onderling kan verdelen. Dit is vooral voordelig wanneer de inkomens van jou en je partner verschillend zijn. Wanneer bijvoorbeeld de partner met het hoogste inkomen de aftrekposten opgeeft, is dit gelijk tegen het hoogste tarief. Te denken valt aan aftrekposten voor een eigen woning en studiekosten. Dan krijg je dus meer geld terug dan wanneer je de aftrekposten bij de partner met het lagere inkomen opgeeft.

Kan samenwonen ook fiscale nadelen hebben?

Samenwonen kan voornamelijk nadelen opleveren op fiscaal gebied wanneer je ook fiscale partners bent. Bijvoorbeeld wanneer toeslagen alleen worden uitgekeerd tot een maximaal inkomen. Je kan bij fiscaal partnerschap dan toeslagen mislopen. Echter kan samenwonen ook leiden tot fiscale nadelen wanneer je geen fiscale partners bent. Wanneer je bijvoorbeeld toeslagen zoals zorgtoeslag ontvangt, kan je partner wel toeslagpartner zijn. Dit heeft invloed op de hoogte van de toeslag. Meer informatie hierover vind je op de website van de belastingdienst.

Vind je het lastig om te bepalen of samenwonen fiscaal voordelig is? Dan kan je gebruik maken van een adviseur. Je kan ook de belastingaangifte zelf op verschillende manieren invullen. De meest voordelige stuur je vervolgens op.

Ga je binnenkort samenwonen en wil je weten wat er allemaal geregeld moet worden? Bekijk dan de bunq samenwonen checklist voor een perfecte start.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here