Home Tips Is jouw bedrijfspand brandveilig?

Is jouw bedrijfspand brandveilig?

480
DELEN
Is jouw bedrijfspand brandveilig?

Het is vaak niet het eerste waar je aan denkt, maar het is een onwijs belangrijk onderwerp: brandveiligheid. Zeker in bedrijfspanden kan er van alles misgaan. Preventie is bij brandveiligheid het codewoord: want brand voorkomen is uiteraard beter dan brand verhelpen. Voorkom schade en check of jouw bedrijf de volgende maatregelen op orde heeft!

Installeer een goede brandmelder

Als er dan ondanks je voorzorgsmaatregelen toch brand uitbreekt, wil je dat dit zo snel mogelijk gedetecteerd wordt. Een goede brandmelder waarschuwd je al voordat je zelf ruikt of ziet dat er iets in brand staat. De hoeveelheid brandmelders hangt af van de grootte van het kantoor, maar ga uit van minimaal één melder per verdieping. Idealiter plaats je deze ergens op de vluchtroute. Tijdens het installeren van (nieuwe) brandmelders ligt het systeem tijdelijk plat waardoor brandgevaar niet gedetecteerd kan worden. Huur een brandwacht in, deze neemt tijdelijk alle brandpreventie werkzaamheden van je systeem over.

Je ontruimingsplan en noodverlichting

Bij brand vult een ruimte zich in een rap tempo met rook. Deze rook is zeer gevaarlijk voor mensen. Je wilt dus dat, mocht er brand uitgebroken zijn, al je personeel zo snel en veilig mogelijk het pand kan verlaten. Controleer jaarlijks of je ontruimingsplan nog valide is en of al het personeel op de hoogte is van wat er van hem of haar verwacht wordt in geval van nood. Je kunt ook een brandwacht inhuren om je te helpen met het formuleren van een goed ontruimingsplan.

Naast dat rook slecht is voor de gezondheid, kan het ook snel je zicht belemmeren. Om te voorkomen dat men de vluchtroute niet kan vinden, installeer je noodverlichting boven alle nooduitgangen.

Je ontruimingsplan en noodverlichting

Een gekeurd pand is een veilig pand

Laat zo nu en dan je bedrijfspand keuren door een hiervoor gespecialiseerd bedrijf. Zo voorkom je onnodige gevaarlijke situaties. Een specialist op gebied van brandveiligheid kan precies aanwijzen wat er eventueel aangepast moet worden, of er genoeg brandmelders en -blussers aanwezig zijn en of er verder nog risico’s in het pand aanwezig zijn. 

Wees zeker van een brandveilige werkomgeving en zorg dat jouw bedrijfspand aan de bovenstaande punten voldoet. Dan kunnen je werknemers met een gerust hart aan het werk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here