Home Tech IPSEC VPN: wat is het en waar wordt het voor gebruikt?

IPSEC VPN: wat is het en waar wordt het voor gebruikt?

1096
DELEN
IPSEC-VPN-wat-is-het-en-waar-wordt-het-voor-gebruikt

Het is voor bedrijven in deze tijd, waarin cybercriminaliteit hoogtij viert belangrijk om volop aandacht te besteden aan digitale beveiliging. Daar zijn uiteraard diverse oplossingen voor beschikbaar. Bijvoorbeeld IPSEC dat te zien is als een standaard om een internetverbinding te beveiligen door encryptie toe te passen. Deze standaard is een veelgebruikte toepassing bij private verbindingen (VPN). Zo zijn er ook netwerkoplossingen die voorzien in een beveiligde verbinding tussen vestigingen van bedrijven. Daar is MPLS een voorbeeld van.

IPSEC VPN: tunnel en encryptie

IPSEC VPN is het simpels te omschrijven als een manier om een privaat netwerk op een publieke verbinding te realiseren. Het private netwerk komt tot stand aan de hand van de OSI-laag vanaf niveau 3 om op basis daarvan een afgeschermde verbinding te realiseren. Daarbij maakt de techniek gebruik van encryptie en zogenoemde tunnels. Bij de toepassing van een tunnel is er sprake van een versleuteling van de header en van wat het IP-pakket bevat. Bedrijven die digitaal werken met bedrijfsgevoelige informatie hebben belang bij een optimale beveiliging van het netwerk. Bij het verzenden van data via IPSEC VPN is het bijvoorbeeld niet mogelijk dat er ongewenste derden toegang krijgen en de mogelijkheid hebben om invloed uit te oefenen op het netwerkverkeer. Bijvoorbeeld door netwerkverkeer te onderscheppen of daarin verandering aan te brengen.

Beveiliging van actieve verbinding met externe locaties

Beveiliging van actieve verbinding met externe locaties

IPSEC VPN authenticeert ieder IP-pakket en codeert deze. Een van de toepassingen is gericht op de beveiliging van een actieve verbinding met externe locaties. Bijvoorbeeld door externe websites op elkaar af te laten sluiten. Het is eveneens een ideale methode om vanuit een thuiskantoor tot het bedrijfsnetwerk toegang te krijgen.

Vestigingen aan elkaar koppelen

Er zijn verschillende zakelijke netwerkoplossingen beschikbaar die betrekking hebben op de beveiliging van systemen. Zo is het ook belangrijk om vestigingen of datacenters op een veilige manier aan elkaar te koppelen. Daar biedt MPLS uitkomst voor. Naast dat het een veilige netwerkoplossing is, geldt dat er ook sprake is van flexibiliteit op het gebied van schaalbaarheid. Bovendien werkt deze techniek ongeacht de infrastructuur en maakt het niet uit of de vestigingen zich in het buitenland bevinden of in Nederland. Deze netwerkoplossing bouwt als het ware een veilige brug als verbinding tussen vestigingen of datacenters. Er zijn dan ook meerdere manieren om de veiligheid digitaal te vergroten. Dit is een oplossing die de kosten verlaagt en de netwerkbeveiliging verbetert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here