Home Blogs De invloed van muziek op je productiviteit

De invloed van muziek op je productiviteit

1946
DELEN

Muziek is een enorm krachtig iets. Voor veel mensen speelt muziek een belangrijke rol in het leven. We verbinden bijvoorbeeld herinneringen aan muziek, zodat we steeds naar een speciaal moment worden teruggebracht in gedachten bij het horen van de betreffende muziek. Het is dan ook niet heel vreemd dat muziek breed wordt ingezet om mensen te stimuleren.

De inzet van muziek in de praktijk

Er zijn veel voorbeelden te noemen van situaties waarin muziek wordt ingezet voor een bepaald doeleinde. Een mooi voorbeeld is de gemiddelde detailhandel. Winkels hebben steeds vaker een muziekje opstaan. Het is namelijk enkele jaren geleden al bewezen dat mensen meer tijd besteden in winkels waar goede muziek wordt gedraaid dan in winkels waarin geen muziek wordt gespeeld. Muziek wordt dus ingezet om mensen langer in de winkel te houden en zo aan te moedigen meer te kopen. In de sportwereld zien we ook dat er veel gebruik wordt gemaakt van muziek. Hardlopers, bijvoorbeeld, lopen zelden hard zonder dopjes in de oren. Het is namelijk bewezen dat muziek het uithoudingsvermogen verbetert. Het stimuleert om net nog even wat verder door te gaan of wat meer stappen te zetten.

Het effect van muziek op het werk

Muziek heeft een bepaald effect op de meest uiteenlopende zaken, ook op het werk. Uit meerdere onderzoeken is bijvoorbeeld gebleken dat werknemers die werken in een ruimte met muziek meer plezier uit het werk halen dan werknemers die in stilte moeten werken. Muziek zorgt voor meer vriendelijkheid op de werkvloer en stimuleert een goede samenwerking. Daarnaast is bewezen dat muziek een goed effect heeft op de productiviteit.

Welke muziek moet je kiezen?

Als je productiever wilt zijn op het werk, dan moet je de muziek die je luistert bewust kiezen. Het is niet goed om altijd naar dezelfde muziek te luisteren, vooral omdat je zelf ook niet altijd in dezelfde stemming bent. Je zal de ene keer behoefte hebben aan wat opzwepende muziek, terwijl je de andere keer juist meer in de stemming bent voor rustige klanten. Het is daarom belangrijk om het soort muziek af te stemmen op je emotie om er productiever van te worden. Voel je je wat lusteloos, moe en ‘gebrekkig’? Dan kun je jezelf een energieboost geven door te luisteren naar muziek met een hardere bas en een wat sneller ritme. Dit zorgt ervoor dat je weer de energie krijgt om door te gaan, waardoor je je productiviteit verhoogt. Voel je je juist gespannen, stressvol en onrustig? Dan heb je een muziekje nodig dat kalmer is, met een zachtere bas en een rustiger ritme. Met deze muziek word jij op dat moment een stuk productiever.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here