Home Blogs Incasso, hoe gaat dat in het werk?

Incasso, hoe gaat dat in het werk?

1311
DELEN

Het blijft de zorg van iedere ondernemer: de opdracht is uitgevoerd, de rekening verstuurd en alles lijkt in orde maar de betaling komt niet op tijd. Dan is een professioneel incassobureau als Huyerincasso een optie. Maar hoe gaat zoiets nu in het werk. Hieronder leest u meer over incasso en de voor- en nadelen daarvan.

De aanmaning en verder

In eerste instantie zal er door het incassobureau altijd eerst een aanmaning worden verzonden. Deze wordt door het bureau namens de klant opgemaakt en verstuurd. Een aanmaning kan uiteraard pas worden verstuurd nadat de betalingstermijn van de vordering is verstreken. Het incassobureau zal daarin uw klant sommeren om de vordering te voldoen binnen een korte termijn, bijvoorbeeld een week of zelfs 5 dagen. Als er geen betaling of reactie volgt dan gaat er een gepeperde brief de deur uit waarbij het incassobureau duidelijk maakt wat de consequenties zijn van niet reageren of betalen. Meestal is dat wel voldoende om uw klant tot actie aan te zetten. Zo niet dan volgt een ingebrekestelling.

De ingebrekestelling

De ingebrekestelling is een document waarin de wanbetaler duidelijk wordt gemaakt dat er niet is voldaan aan eerdere betalingseisen. Als betaling nu niet binnen een gestelde korte termijn zal plaatsvinden zullen gerechtelijke maatregelen volgen. Om iemand voor de rechter te krijgen moet een dagvaarding worden uitgebracht. De niet-betalende klant kan in de dagvaarding zien wanneer en voor welke rechter hij of zij moet verschijnen. Het is niet verplicht om op te komen dagen bij een dergelijke procedure of daar een jurist voor in te schakelen. Ook als de gedaagde niet komt opdagen zal de rechter een uitspraak doen. Als er een veroordeling tot betaling volgt, is de schuldenaar verplicht deze te voldoen binnen de termijn die wordt genoemd in de veroordeling. Als dit niet gebeurt, kan beslaglegging worden geregeld door een gerechtsdeurwaarder. Het incassobureau kan u gedurende de gehele procedure bijstaan.

De voor- en nadelen

Het inschakelen van een incassobureau kan als nadeel hebben dat je de verhouding met de klant op scherp zet. Dat is echter meestal alleen het geval als de verhouding tussen opdrachtgever en klant niet meer goed is. De klant heeft immers besloten om niet te betalen en daarmee een stap gezet die voor u onaanvaardbaar is.

Een groot voordeel van een incassobureau is dat zij de regels van het incasseren precies kennen. Ze zijn op de hoogte van de laatste wetgeving en weten ook exact hoe een juiste procedure dient te verlopen, ook als deze onverhoopt voor de rechter zou eindigen. De wanbetaler is hiervan ook op de hoogte en zal daardoor beseffen dat verder uitstel van betaling tot problemen zal leiden die hij graag wil voorkomen.

Wist u trouwens dat in de meeste gevallen de klant wel wil betalen maar niet over de middelen beschikt. Het voordeel van een incassobureau is dat zij ook in die gevallen met de klant kunnen overleggen over een oplossing. Dat werkt vaak beter dan direct met de opdrachtgever.

Ook het totale beheer van uw debiteurenportefeuille kunt u uit handen geven. Meer weten, neem eens contact op met Huyerincasso.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here