Home Financieel In zeven stappen de maandelijkse bedrijfskosten reduceren

In zeven stappen de maandelijkse bedrijfskosten reduceren

1634
DELEN
Maandelijkse bedrijfkosten reduceren

Ondernemen is meer dan alleen omzet genereren. Die omzet moet immers ook omgezet worden in winst, waardoor ook het kostenplaatje ten tonele komt. Naast het genereren van inkomsten dienen ook de kosten gereduceerd te worden om zo het maximale resultaat te bekomen. In de praktijk blijkt dat echter niet zo eenvoudig te zijn. Ondernemingen hanteren vaak jarenlang dezelfde kostenstructuren. Onlogisch, gelet op het feit dat ook de onderneming evolueert. Hoe je dan wel de maandelijkse bedrijfskosten kan reduceren? Onderstaande zeven stappen helpen je alvast op de goede weg.

Inventariseer de bedrijfskosten

Het reduceren van de bedrijfskosten kan enkel efficiënt verlopen indien er ook een eenvoudig te doorgronden overzicht beschikbaar is. Zo’n overzicht laat zich onderverdelen in vaste en variabele kosten en doet dat in functie van de kostencategorie. Uiteraard is ook een extra onderverdeling per leverancier gewenst.

Schrap en selecteer kostenposten

Op basis van voorgaand overzicht zullen er vast kostenposten opduiken die een grote hap uit het budget nemen maar eigenlijk niet of minder noodzakelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan het abonnement op die kwaliteitskrant die niemand ooit openslaat. Dan toch misschien kiezen voor een goedkoper abonnement, een verzameldoos met oudere magazines of deze kostenpost gewoon schrappen? Wees kritisch voor iedere kostenpost, selecteer posten waarbij besparen mogelijk is of die eigenlijk niet langer noodzakelijk zijn.

Vraag offertes op bij verschillende leveranciers

Ook in de variabele kosten kan je snoeien. Vraag daarom op regelmatige basis offertes op bij andere leveranciers. Mogelijks kunnen zij hun producten aan een lager tarief aanbieden. Leg de interessante verkregen offertes ook even voor aan de bestaande leveranciers, zeker indien je gewoon tevreden bent van hun diensten. Misschien kunnen ook zij wel een extra inspanning leveren. Uiteraard beschik je hier over nog heel wat andere overtuigende argumenten: een goed betaalverleden en een steeds groter wordende afname zijn daar slechts twee voorbeelden van.

Vergelijk de energiekosten

Gas, water en energie: ze zijn essentieel voor ieder bedrijfspand. Vaak vormen ze eveneens een grote hap uit het beschikbare budget. Echter kan je hier besparen door de prijzen van verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Bevind je je op een bedrijventerrein? Dan kan ook de collectieve inkoop van energie de maandelijkse kost extra drukken. In een eerder artikel deden we overigens al enkele andere energiebesparingstips uit de doeken.

Herbekijk de lopende leningen

Toen je een lening aanging voor de aankoop van de machines of het bedrijfspand, deed je dat uiteraard aan marktconforme voorwaarden. Natuurlijk is de economische markt sindsdien sterk geëvolueerd. Ongeveer 80% van de Nederlanders zou zo te veel rente betalen voor hun lening. Het loont dan ook de moeite om na te gaan of een lening oversluiten al dan niet interessant is. Let bij het oversluiten van die lening zowel op het rentepercentage, de maandelijkse bedrijfslast als de uiteindelijke afbetalingstermijn. Ook wanneer bijvoorbeeld de rentevaste periode van de hypotheek binnenkort afloopt, kan het de moeite lonen om een en ander te herzien. Eventueel kan je ook hier de hypotheek oversluiten.

Investeer in besparing

Soms kost besparen ook geld. Wanneer je een toestel dient te vervangen, dien je dan ook met meer rekening te houden dan louter de aankoopprijs ervan. Bij een wagen kies je voor een model met een lager brandstofverbruik, bij een printer voor een model waarbij de cartridges minder snel vervangen moeten worden en uiteraard kies je in het algemeen ook voor energiezuinige toestellen. Natuurlijk houd je steeds rekening met de terugverdientijd van de investering.

Wil je besparen op apparatuur? Neem dan ook deze tips grondig door.

Bekijk ook de kleinere kostenposten

Natuurlijk is de grootste besparing te realiseren op de grotere kostenposten. Energie, de lening, de leveranciers: vooral hier kan een forse maandelijkse besparing gerealiseerd worden. Vergeet echter ook de kleinere kostenposten niet. Samen kunnen ook zij immers voor een fikse besparing zorgen. Ga op zoek naar besparingen op ieder domein. De sanitaire kost kan bijvoorbeeld gereduceerd worden door te kiezen voor toiletpapier met een enkele laag. Misschien kan de koelkast gevuld worden met water van een andere producent of kopen we in de toekomst misschien maar beter andere toetsenborden. Het zal je verbazen hoe ook de kleinere kostenposten in een mooie besparing kunnen resulteren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here