Home Financiering Hypotheekrente, hoe werkt het precies?

Hypotheekrente, hoe werkt het precies?

1409
DELEN
Hypotheekrente, hoe werkt het precies

Als je een huis gaat kopen dan hoort daar ook een hypotheek bij. Tenzij je tot de kleine groep behoort met een dusdanig vermogen dat je een huis cash kunt afrekenen. Als je een hypotheek voor je woning wilt afsluiten dan kun je dat zelf regelen via het internet of gebruik maken van de diensten van ene tussenpersoon. Die kan de goedkoopste en meest passende oplossing voor je uitzoeken waardoor je niet te veel betaalt. Voor een hypotheek betaal je uiteraard rente omdat het een lening is. Deze rente mag je aftrekken van je inkomstenbelasting.

Hoe lang staat de rente vast?

Als je een hypotheek afsluit kun je de rente daarvan vastzetten. Dit kan voor een jaar maar ook voor een langere periode. Je kunt de hypotheekrente 10 jaar vast zetten.  Dit heeft als voordeel dat je er geen omkijken meer naar hebt en dat je maandlasten niet omhoog gaan als de rente stijgt. Als de rente daalt profiteer je daar ook niet van. Het is dus een beetje een gok. Maar veel mensen kiezen voor de rust van zekerheid over hun vaste lasten voor een langere periode.

Verschillende soorten hypotheken

Je kunt bij het afsluiten van een hypotheek kiezen uit diverse opties. Een annuïteitenhypotheek los je gedurende de looptijd af. Een spaarhypotheek los je af als je aan het einde van de looptijd het benodigde bedrag bij elkaar hebt gespaard. Als je kiest voor een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente. Je lost de hypotheek af aan het einde van de looptijd of als je de woning verkoopt. Als je verschillende hypotheekvormen hebt dan kan de rente per hypotheek verschillen. De rentepercentages worden vastgelegd in de hypotheekakte die wordt getekend bij de notaris bij de overdracht van de woning.

Waar vind ik meer informatie over hypotheekrente?

Als je meer informatie wilt hebben over hypotheekrente en alle mogelijkheden, dan kun je hiervoor terecht bij een hypotheekadviseur. Ook op het internet vind je veel info over hypotheken, zoals bijvoorbeeld in Wikipedia. Hier vind je vooral algemene informatie over diverse hypotheken. Wil je advies over jouw persoonlijke situatie dan is het verstandig om hiervoor een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here