Home Tips Hybride werken de nieuwe norm bij veel bedrijven

Hybride werken de nieuwe norm bij veel bedrijven

240
DELEN
Hybride werken de nieuwe norm bij veel bedrijven 

In de afgelopen jaren heeft de pandemie ertoe geleid, dat hybride werken de nieuwe norm werd bij veel werkgevers. Wat is hybride werken en welke voordelen biedt het organisaties? Met welke risico’s en gevaren dienen bedrijven rekening te houden, wanneer zij hybride werken daadwerkelijk als nieuwe norm vaststellen? Het zijn voorbeelden van vragen waar veel managers mee zitten. Hoewel hybride werken in de basis tal van voordelen biedt voor zowel de organisatie zelf als haar personeel, is het essentieel vooraf goed na te denken over de wijze waarop dit wordt ingevoerd. In dit artikel lees je meer over de aandachtspunten om hiermee rekening bij te houden. 

Definitie van het nieuwe hybride werken 

Het hybride werken wordt gedefinieerd als werkvorm, waarbij medewerkers gedeeltelijk vanuit huis en gedeeltelijk op kantoor werken. De gekozen werkplek kan van dag tot dag verschillen en is vaak afhankelijk van het type overleg wat men gepland heeft staan. Een brainstormsessie voert men bij voorkeur op locatie uit om er het maximale uit te kunnen halen. Daar waar een teamoverleg ook digitaal vanuit huis mogelijk is. Overigens hoeft niet per definitie vanuit huis of kantoor gewerkt te worden; onderdeel van het hybride werken kan het werken vanuit een koffiezaak zijn. Het biedt medewerkers mogelijk een inspirerende, nieuwe omgeving. Iets wat hen kan helpen efficiënter te werken, waarbij de kans op afleiding gering is. 

Uit een onderzoek van KPN (Monitor Hybride Werken) blijkt dat veel werknemers het hybride werken als de nieuwe norm zien. Maar liefst 85% van de ondervraagden geeft aan zelf te willen kiezen op welke dagen op kantoor gewerkt wordt. Ook opvallend: circa 33% van de ondervraagden geeft aan elders te zullen solliciteren als hun werkgever hen verplicht dagelijks naar kantoor te komen. 

Definitie van het nieuwe hybride werken 

Voordelen van het hybride werken 

Werken vanaf een door de medewerker gekozen locatie biedt verschillende voordelen. Het voornaamste voorbeeld daarvan: een medewerker wordt minder snel afgeleid. Kantoorpanden zijn de laatste jaren vaak getransformeerd tot een heuse kantoortuin, waarbij de samenwerking tussen collega’s gestimuleerd wordt. Men trekt zich niet langer terug in een eigen kantoorruimte; het is makkelijk even snel langs elkaar te lopen om een korte vraag te stellen. Hoewel de gedachte achter deze kantoortuinen heel logisch is, zorgt het voor veel afleiding. Iets wat men liever uit de weg gaat, als er bijvoorbeeld gewerkt moet worden aan een rapport of presentatie. Het hybride werken voorziet hierin. 

Daarbij is het makkelijker werk en privé te combineren; men kan de kinderen uit school ophalen om samen te lunchen en ook de oppas na schooltijd is niet meer nodig met het hybride werken. Let wel, hier schuilt direct een groot risico: het kan verleidelijk zijn om ook na het avondeten nog even achter de laptop te kruipen. De scheidslijn tussen werk en privé is dunner geworden met het hybride werken. 

Tijdsbesparing en lagere CO2-uitstoot 

Door meerdere dagen per week vanuit huis te werken besparen medewerkers veel tijd; men staat niet langer in de file aan het begin of eind van de werkdag. Daarnaast stoten zij hierdoor minder CO2 uit; de auto blijft op de oprit staan. Goed voor mens en milieu! 

Uitdagingen bij het hybride werken 

Zoals eerder genoemd is de scheidslijn tussen werk en privé dunner geworden als gevolg van het hybride werken. Daarbij kunnen collega’s geïsoleerd raken, wanneer zij steeds minder naar kantoor komen of daar een steeds kleiner aantal collega’s treffen. Zeker voor een nieuwe medewerker vormt dit een risico; het is voor werkgevers belangrijk deze nieuwe collega’s bij de hand te nemen in hun eerste weken. Een derde aspect om rekening mee te houden: de gezondheid van medewerkers. Zorg dat zij gefaciliteerd worden in het inrichten van een veilige en verantwoorde werkplek aan huis.