Home Verzekeringen Hoog ziekteverzuim? 10 praktische tips

Hoog ziekteverzuim? 10 praktische tips

1501
DELEN
verzuimverzekering tips ziekteverzuim verminderen

Ondernemen kent risico’s. Een van deze risico’s is bijvoorbeeld het ziekteverzuim van medewerkers die je in dienst hebt. Ziekte is natuurlijk allereerst vervelend voor de zieke persoon zelf, maar ook voor jou als ondernemer. Er blijft immers werk liggen. Of je moet zo gauw op de korte termijn vervanging kunnen regelen. Ziekteverzuim heeft ook financiële gevolgen. Je moet immers de zieke persoon doorbetalen, en bent mogelijk ook nog extra geld kwijt aan het regelen van vervanging. Is er binnen jouw onderneming een hoog ziekteverzuim? Aangezien voorkomen nog altijd beter dan genezen is, vind je hieronder tien praktische tips om het ziekteverzuim te verminderen.

1. Maak ziekteverzuim bespreekbaar

Veel werkgevers vinden ziekteverzuim een lastig onderwerp omdat het al gauw de privésituatie van een medewerker raakt. Toch vinden medewerkers het fijn als je interesse toont, vraagt hoe het gaat en hulp biedt. Let er in een gesprek altijd wel op dat je het antwoord van de medewerker niet koppelt aan zijn of haar functioneren.

2. Sluit een verzuimverzekering af

Ziekteverzuim kun je nooit helemaal voorkomen, maar zeker binnen kleine ondernemingen kan het voor behoorlijke financiële problemen zorgen. Heb jij als ondernemer namelijk genoeg reserves om een zieke medewerker maximaal twee jaar door te betalen, en ook nog vervanging in te huren? Gelukkig kun je dit financiële risico afdekken door een ziekteverzuimverzekering af te sluiten. Meer handige informatie hierover vind je in de ‘Eerste hulp bij het afsluiten van een verzuimverzekering’. Een verzuimverzekering is trouwens niet alleen aan te raden vanwege de mogelijke gevolgen van ziekteverzuim. Verzekeraars hebben er namelijk ook belang bij het verzuim zo laag mogelijk te houden en kunnen je helpen bij preventie. Zo is bij een verzuimverzekering van Centraal Beheer ook een slimme preventiedienst optioneel mee te verzekeren.

3. Voorkom stress en overbelasting

In iedere onderneming lopen er wel een paar rond: mensen die geen nee durven of kunnen zeggen. Omdat niet iedere medewerker zelf aan de bel zal trekken als de werkdruk te hoog is, is het als werkgever belangrijk zelf in de gaten te houden of iemand echt nog wel zijn werkzaamheden kan uitvoeren binnen de contracturen. Als iemand structureel overwerkt, vaak in het weekend of de avond werkt en er moe uitziet, kan dit leiden tot een burn-out. Vooral dergelijk langdurig ziekteverzuim wil je liever voorkomen.

4. Voorkom pesten op het werk

Hoewel er een grote taboe op heerst, komt pesten op het werk vaker voor dan gedacht. Mensen die gepest worden voelen zich onprettig op de werkvloer. Niet alleen zijn ze minder productief, ze zullen ook eerder thuisblijven als ze zich niet zo lekker voelen. Ziekteverzuim kun je verminderen door een pestprotocol op te stellen, en ook dit onderwerp bespreekbaar te maken.

5.  Zorg voor een fijne sfeer

Naast het pesten, heeft ook de algemene sfeer invloed op het ziekteverzuim van medewerkers. Als ze het naar hun zin hebben voelen ze zich niet alleen gezonder, maar presteren ze ook beter. Niet iedere functie of werkomgeving zijn even geschikt voor een gezellige sfeer. Toch is het erg belangrijk het leuk te houden, bijvoorbeeld met humor. Verwacht niet dat medewerkers altijd alleen maar gefocust hard aan het werk zijn. Juist na een korte onderbreking werken vaak mensen weer veel efficiënter, dan wanneer ze constant geconcentreerd zouden moeten zijn.

6.  Zorg voor een opgeruimde werkplek

Het zorgen voor een opgeruimde werkplek heeft meerdere voordelen. Allereerst heeft het een positieve invloed op de veiligheid. Maar daarnaast is het ook efficiënter omdat mensen niet naar alles lang hoeven te zoeken. Medewerkers voelen zich bovendien minder opgejaagd doordat er orde is in hun werkzaamheden. Opruimen kan gedeeltelijk door een schoonmaker gebeuren, maar je kunt medewerkers natuurlijk ook het goede voorbeeld geven door zelf voor een overzichtelijke werkplek te zorgen.

7. Een ergonomisch werkplek

Zeker bij kantoorfuncties zitten mensen dagelijks veel uren. Teveel zitten wordt al sterk afgeraden, maar het is nog slechter als er niet de juiste ergonomische (hulp)middelen zijn en er in een verkeerde houding wordt gewerkt. Denk daarom aan degelijke, verstelbare bureaustoelen, en een bureau dat in hoogte verstelbaar is.

8. Motiveer medewerkers om voldoende te bewegen

Voortbordurend op het vele zitten bij het vorige punt, is het belangrijk om medewerkers te motiveren voldoende te bewegen. Spoor aan om de trap te nemen in plaats van de lift, tijdens de lunch een wandeling te maken buiten, en voer een-op-een werkgesprekken wandelend uit. Ook kun je een bijdrage leveren aan een sportschoolabonnement voor medewerkers.

9. Zorgen voor gezonde voeding

Er wordt tegenwoordig bijna over niets meer zoveel gepraat en geschreven als gezonde voeding. De meeste mensen weten dus ook waarschijnlijk best wel wat goed is voor hunzelf. Helemaal niet erg om eens wat ongezonds tijdens de lunch of tussendoor te eten, maar motiveer ook mensen gezonde voeding te eten. Bijvoorbeeld door te zorgen voor vers fruit, of groente bij de lunch.

10. Sturen op snelle integratie

Het laatste punt dat we willen benoemen, heeft niet zozeer met het voorkomen van ziekteverzuim te maken als wel met het voorkomen van langdurig ziekteverzuim. Integratie heeft voordelen voor alle partijen. Houd regelmatig contact met de medewerker om te informeren naar de situatie, en om hem of haar betrokken te houden bij het arbeidsproces. Kijk daarnaast samen met de medewerker en eventueel een arbodienst hoe de medewerker zo snel mogelijk weer aan het werk kan.

Ziekte is nooit helemaal te voorkomen, maar een gezond ziekteverzuim duidt op een gezonde onderneming!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here