Home Financiering Hoeveel rente betaal je over een zakelijke lening?

Hoeveel rente betaal je over een zakelijke lening?

1530
DELEN
Hoeveel rente betaal je over een zakelijke lening

Op radio of televisie wordt een commercial van een geldverstrekker vaak afgesloten of begeleid met de tekst ‘Let op: geld lenen kost geld’. Dit komt doordat je rente betaalt over een lening. Voor een zakelijke lening is dit niet anders. Deze rente maakt het voor een geldverstrekker namelijk interessant om jou geld te lenen. Zij nemen immers een risico door jou het geld te lenen, want er kunnen situaties voorvallen waardoor je het geleende geld niet terug kunt betalen. Voordat je een zakelijke lening afsluit, moet je weten dat de rente niet altijd hetzelfde is. In deze tekst vertellen we je hoe de hoogte van de rente over een lening zakelijk bepaald wordt.

Rentepercentage

De hoogte van de rente hangt allereerst af van het rentepercentage. Dit percentage kan van tijd tot tijd verschillen. Zo ligt het rentepercentage het ene moment hoger dan het andere moment. Sluit je een zakelijke lening af als de rentestand hoog is? Dan kost geld lenen jou meer geld dan wanneer je leent bij een lage rente. Omdat je bij een zakelijke lening het geld in één keer op jouw rekening gestort krijgt, betaal je over het hele bedrag rente. Hierdoor kan geld lenen bij een hoge rentestand behoorlijk duur worden. Wil je niet onnodig veel betalen voor jouw zakelijke lening? Sluit de lening dan af als de rentestand relatief laag is.

Rente verschilt per geldverstrekker

Wie denkt dat alle geldverstrekkers hetzelfde rentepercentage hanteren, heeft het mis. Er kunnen zelfs grote verschillen zitten in de hoogte van de rente. Daarom raden wij jou niet aan een lening voor jouw bedrijf af te sluiten bij de eerste de beste geldverstrekker. Als je dit wel doet, betaal je mogelijk onnodig veel voor de lening. Om dit te voorkomen, vergelijk je geldverstrekkers met elkaar. Hier kun je tegenwoordig een vergelijkingssite voor gebruiken. Zo’n site helpt jou binnen de kortste keer te achterhalen wat in jouw situatie de goedkoopste zakelijke lening is. 

Opbouw van de rente over een zakelijke lening

Om jou wat meer inzicht te geven in de rente van een zakelijke lening, vertellen wij je hier hoe deze precies is opgebouwd. In principe bestaat de rente altijd uit vijf verschillende onderdelen. Vier van deze onderdelen staan vast, maar één onderdeel hangt af van de financiële situatie van jouw bedrijf. Hieronder staan we kort stil bij de vijf verschillende onderdelen:

– Basisrente: kosten voor het inkopen van geld op de geldmarkt. Deze rente staat ook wel bekend als de marktrente.
– Kapitaalkosten:
kosten die een geldverstrekker maakt om een kapitaalbuffer aan te houden. Hier betaal je voor als je een zakelijke lening afsluit.
– Operationele kosten:
kosten voor zaken als personeel, kantoor, systemen etc.
– Marge: winst die een geldverstrekker maakt door het verstrekken van een zakelijke lening.
– Risicokosten:
kosten waarmee een geldverstrekker het risico afdekt dat je de lening niet af kunt lossen. De hoogte hangt af van het risicoprofiel van jouw bedrijf. Bedrijven met een (heel) goed risicoprofiel krijgen te maken met lagere risicokosten dan bedrijven met een gemiddeld risicoprofiel.

De rente staat vast

De rentestand kan van dag tot dag verschillen. Toch is het nooit een verrassing wat je aan rente over een zakelijke lening betaalt. Waarom niet? Omdat de rente vaststaat gedurende de hele looptijd van de lening. Zodoende betaal je de ene maand niet meer dan de andere maand. Als ondernemer is dit bijzonder prettig. Door de vaste rente weet je namelijk precies hoeveel je iedere maand moet betalen om jouw zakelijk lening op tijd af te lossen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here