Home Geen categorie Hoeveel geld kan ik lenen?

Hoeveel geld kan ik lenen?

2107
DELEN
Hoeveel-geld-kan-ik-lenen

Dromen over een verbouwing of een nieuwe auto, is één. Maar je dromen waarmaken is iets anders. Daar heb je vaak geld voor nodig. Met een lening wordt het mogelijk weer stappen te zetten. Maar hoeveel geld kun je lenen?

Inkomen en persoonlijke situatie

Hoeveel geld kan ik lenen? Het antwoord op die vraag hangt onder meer af van je inkomen. Dat moet hoog genoeg moet zijn om je maandlasten te dragen. En bij veel kredietverstrekkers krijg je alleen een lening als je in loondienst bent of een ander vast inkomen hebt. Ook je persoonlijke situatie speelt mee bij het bepalen van je leenbedrag. Heb je een koopwoning? Ben je getrouwd? Heb je kinderen? Al die omstandigheden bepalen je leenmogelijkheden.

Check bij BKR

Verder wil een kredietverstrekker weten of je al bepaalde betalingsverplichtingen hebt. Ben je gescheiden en betaal je alimentatie? Heb je een studie- of belastingschuld? Heb je nog andere leningen? Dat laatste wordt gecheckt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Daar staan je kredieten boven de € 250 en met een looptijd van meer dan 3 maanden geregistreerd. Dat kan ook een aanschaf op afbetaling zijn, een private leaseregeling of een telefoonabonnement waar de aanschafkosten van het toestel in zitten. Een registratie bij het BKR maakt de nieuwe aanvraag niet onmogelijk. Wel kan het leenbedrag lager uitvallen. En als er problemen zijn (geweest) met betalingen, heb je een negatieve BKR-registratie. Dan kun je geen nieuwe lening afsluiten.

Afgestemd op je bestedingsdoel

Geld-lenen-bestedingsdoel

Stel, je hebt een prima salaris en geen andere betalingsverplichtingen. Kun je dan lenen zoveel je wilt? Nee. Een goede kredietverstrekker zal je altijd vragen waar je het geld aan gaat besteden. Want de lening die je afsluit moet wel in verhouding zijn met de kosten van je uitgave. En wil je bijvoorbeeld een auto, boot of motor kopen? Dan is de vraag hoe lang je daarvan gebruik gaat maken. Je lening moet voor die tijd afgelost zijn. Want je wilt toch niet vastzitten aan een krediet voor een vervoersmiddel dat je niet meer gebruikt? Ten slotte: leenbedragen zijn vaak gemaximeerd, bijvoorbeeld op € 50.000,- of € 75.000,-. Heb je meer nodig, dan moet je op zoek naar een maatwerkoplossing.

Verantwoord lenen

Alle voorwaarden voor het lenen van geld, zijn er om ervoor te zorgen dat je verantwoord leent. Met andere woorden: dat de lening bij jou past en dat je niet in de problemen komt. Daarom is het belangrijk dat je niet lukraak een lening afsluit, maar dat je je laat adviseren door een betrouwbare kredietverstrekker die jouw wensen en jouw mogelijkheden centraal stelt. Dat is het uitgangspunt voor een verantwoorde lening die op jou is afgestemd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here