Home Tips Hoe zorg je voor veiligheid in je bedrijfspand?

Hoe zorg je voor veiligheid in je bedrijfspand?

662
DELEN
Hoe zorg je voor veiligheid in je bedrijfspand?

Als je een bedrijfspand hebt, is het enorm belangrijk om voor veiligheid te zorgen. Dit heeft betrekking op verschillende aspecten. Heb je er bijvoorbeeld al over nagedacht wat je doet bij brand of diefstal – en hoe je dit kunt voorkomen? Dít zijn slimme tips voor veiligheid in je bedrijfspand.

Veiligheidskasten

We beginnen met het opbergen van de spullen in je bedrijfspand. In algemene zin is het verstandig om goede kluizen neer te zetten, waar verschillende benodigdheden in kunnen worden opgeborgen. Denk aan laptops en andere apparaten, die zo niet worden gestolen bij inbraak of niet kapot gaan bij brand. Daarnaast zijn er kasten om gevaarlijke producten in te bewaren, mocht dit relevant zijn voor jouw bedrijf. Denk aan brandwerende veiligheidskasten voor gevaarlijke stoffen, zoals chemicaliën. Absoluut belangrijk in laboratoria en werkplaatsen. Verder kun je denken aan accukasten, voor lithium-ion batterijen. Zo’n kast houdt brand en ontploffingen tegen die binnen of buiten de kast plaatsvinden.

Vluchtroutes

Vluchtroutes

Het is essentieel om vluchtroutes aan te wijzen in je bedrijfspand. Mocht er brand uitbreken, dan is in ieder geval duidelijk waar de uitgangen zijn. Een enkele vluchtroute of uitgang is niet voldoende. Wat als er brand uitbreekt bij de hoofdingang? Dan moet iedereen via een andere route naar buiten kunnen komen. Hang de vluchtroutes daarnaast op meerdere plekken op in het pand – en vraag nieuwe collega’s om de vluchtroutes te bestuderen.

Overzichtelijke indeling

Richt je bedrijfspand op overzichtelijke wijze in. Of je nu een kantoorpand of een werkruimte hebt. Het werkt prettiger én is veiliger. Zo kan men immers sneller de uitgang vinden als er brand uitbreekt. Dit kan behoorlijk lastig zijn als er overal in het gangpad spullen liggen, die nooit worden opgeruimd. Zeker als er rook in het spel is.

BHV’ers

Je kunt mensen binnen je bedrijf opleiden tot BHV’er, kort voor bedrijfshulpverlener. Een BHV’er helpt bij problemen, zoals brand. Als bedrijfseigenaar is het tevens verstandig om zelf een BHV-cursus te volgen. Hoe groter je bedrijf is, hoe meer BHV’ers je nodig hebt. Zorg ook voor de benodigde spullen voor een BHV’er, zoals een hesje om aan te trekken bij het uitbreken van brand.

Rookmelders

Rookmelders gaan snel af als er rook wordt gedetecteerd. Dit kan de uitbraak van een grote brand voorkomen. Hang ze daarom absoluut op in het pand!

Camera’s

Heb je al camera’s hangen in je bedrijfsruimte? Hang deze bijvoorbeeld op bij de in- en uitgang, maar net zo goed bij de kluizen die je in het pand hebt staan. Mocht er worden ingebroken, dan kun je op die manier de beelden terughalen. Je hoopt het uiteraard niet mee te maken, maar er wordt helaas vaak ingebroken bij bedrijfspanden. Er is ’s avonds en ’s nachts immers meestal niemand aanwezig. Ook kan het gebeuren dat iemand uit je team spullen steelt. Om dit te kunnen bewijzen, is het belangrijk om beeldmateriaal te hebben. Daarnaast verklein je de kans op inbraak met het ophangen van camera’s, omdat het dieven afschrikt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here