Het principe van liften en hijstoestellen bestaat al eeuwen, misschien zelfs al enkele duizenden jaren. Toch heeft de lift in al die tijd heel wat ontwikkelingen doorgemaakt. Denk maar aan hoe de Egyptenaren erin slaagden om loodzware blokken naar boven te tillen bij het bouwen van hun piramides. Of, in een recenter verleden, hoe hijstoestellen onmisbaar waren tijdens de industriële revolutie om goederen naar verschillende verdiepingen te krijgen. Nog later, met het ontstaan van wolkenkrabbers, moesten personen zo snel mogelijk tientallen verdiepingen overbruggen. Eind 19e eeuw ontstond de tractielift, met hijskabels die over een elektrisch aangedreven schijf naar het contragewicht lopen. Dit contragewicht is zwaarder dan de liftkooi waardoor er minder energie nodig is om de lift aan te drijven. De kooi wordt in beweging gebracht dankzij wrijving tussen de hijskabels en de tractieschijf.
Tussen deze verschillende ontwikkelingen zagen we ook de hydraulische lift ontstaan, die wordt aangedreven door vloeistof (of olie) die de kooi onder druk omhoog of omlaag laat bewegen.
Nieuwe technologieën in de liftindustrie
Je zou het misschien niet zeggen, maar de lift van vandaag verschilt heel wat van de lift die we pakweg 50 jaar geleden kenden. Zo zien we allerlei technologieën opduiken die het comfort, de veiligheid en het energieverbruik ten goede komen. Waar sommige van deze technologieën perfect zichtbaar zijn (zoals informatieschermen in de lift of slimme connectiviteitsoplossingen), moeten we veel vernieuwingen buiten de liftkooi zoeken. Hieronder gaan we dieper in op enkele recente ontwikkelingen in de liftindustrie.
De machinekamerloze lift: een ruimtebesparende oplossing
In de jaren ’90 ontstond de lift zonder machinekamer, een enorme stap op het vlak van plaatsbesparing. Architecten hoefden bij het ontwerp van appartementsgebouwen geen rekening meer te houden met een grote machinekamer en konden de vrijgekomen ruimte benutten als extra woonoppervlakte. Bovendien is zo’n machinekamerloze lift eenvoudiger qua installatie en is hij uiterst betrouwbaar.
Kortere bouwtijd dankzij definitieve liftschacht
Tegenwoordig kan bij de bouw van appartementen onmiddellijk gebruikgemaakt worden van de definitieve liftschacht om goederen te vervoeren en nieuwe bouwlagen te creëren. Nadien wordt deze zelfde liftschacht gebruikt voor de definitieve personen- of goederenlift. Dat bespaart heel wat kostbare tijd, zorgt ervoor dat de gevel van het gebouw sneller geplaatst kan worden en het materiaal in alle weersomstandigheden verplaatst kan worden.
Lager energieverbruik dankzij nieuwe technologieën
Verschillende technologieën in de liftindustrie zorgen naast meer comfort voor de gebruiker ook voor een lager energieverbruik voor de eigenaar. Denk bijvoorbeeld aan de vervanging van de klassieke stalen hijskabels door lichtere kabels die niet alleen energiezuiniger zijn, maar ook een stuk betrouwbaarder en duurzamer dan de klassieke stalen kabels.
Daarnaast zijn de moderne aandrijfmotoren energiezuiniger dan vroeger en wordt er ook voor de machinekamerloze lift nog steeds vooruitgang geboekt, vooral op het vlak van energieverbruik en comfort voor de gebruiker.
Modernisering van bestaande liften
Al deze voordelen op het vlak van energieverbruik en gebruikscomfort zijn ook perfect toegankelijk voor bestaande liften. Voor eigenaars van oudere gebouwen is het perfect mogelijk om nieuwe technologieën te integreren zonder de bestaande schacht te wijzigen. Zo kan je bijvoorbeeld een grotere liftkooi integreren in een bestaande schacht en tegelijk profiteren van een lager energieverbruik en een betere ervaring voor de gebruiker.
Nieuwe technologieën voor meer comfort en lagere kosten
Ontwikkelingen in de liftindustrie streven twee doelen na, namelijk meer comfort voor de gebruiker en lagere kosten voor de eigenaar. In het eerste geval gaat het om slimme connectiviteit met tal van handige diensten voor de gebruiker, terwijl het in het tweede geval vaak innovaties betreft die het energieverbruik beperken en ook het installatie- en bouwproces vereenvoudigen en bijgevolg goedkoper maken. Zo wordt het volledige installatieproces voor nieuwe gebouwen tot in de puntjes voorbereid en zijn architecten en aannemers perfect op de hoogte wat er dient te gebeuren, met als gevolg dat de werf een stuk vlotter verloopt. Het resultaat: de lift speelt een essentiële rol tijdens de bouw zelf en blijft ook na de oplevering een element waar je je geen zorgen over hoeft te maken.