Home Blogs Hoe te handelen bij ruzie met je baas

Hoe te handelen bij ruzie met je baas

2474
DELEN
ruzie met baas

Iedereen heeft wel eens een verschil van mening met zijn medemens. Zo kan het ook voorkomen dat je als werknemer een conflict hebt met je werkgever. Dit kan komen door bijvoorbeeld een te laag salaris, een te passieve werkhouding of gewoon botsende karakters. Een kleine ruzie is zo nu en dan helemaal niet verkeerd, maar zorg ervoor dat de boel niet escaleert. 

Het ontstaan

Als collega’s op het werk kijk je soms verschillend tegen bepaalde zaken aan. Dit is logisch, want iedereen is anders en komt uit een andere omgeving. Een meningsverschil kan dus gemakkelijk ontstaan en is soms ook wenselijk, om bijvoorbeeld meerdere visies op een bepaald vraagstuk te krijgen. Soms groeit zo’n meningsverschil uit tot een conflict. Dit kan zich uiten door een echte ruzie met openlijke woordenwisselingen en het smijten met deuren. Maar een conflict kan zich ook meer onder de radar afspelen. Werknemer en werkgever vermijden dan het contact met elkaar, maar praten met anderen over elkaar.

Probleem erkennen

De meeste problemen blijven zolang bestaan, omdat mensen ze niet als probleem (willen) zien. Als een werknemer en een leidinggevende het er over eens zijn dat ze een conflict hebben, kan er aan een oplossing worden gewerkt. Maar zolang geen van tweeën het conflict erkent, kan het ook niet worden opgelost. Daarom is de conflictvariant waarin contact wordt gemeden vaak lastiger op te lossen dan een situatie waarin openlijk ruzie wordt gemaakt. Als je met deuren slaat is het namelijk wel duidelijk dat er iets mis is.

Zet de eerste stap

Als beide partijen in het conflict denken dat de ander maar de eerste stap moet zetten, blijft hun ruzie bestaan. Als je merkt dat een conflict je hele werkdag verziekt, kan je maar beter over je eigen trots heenstappen en naar de ander toegaan. Als de ander het gesprek aan wil gaan, kan je proberen samen naar een compromis te zoeken. Probeer hierbij altijd vanuit het perspectief van de ander te kijken en zo te bedenken wat voor hem of haar een goede oplossing zou zijn. Met een beetje toegeeflijkheid van beide kanten kan een conflict veel sneller worden opgelost als van tevoren gedacht.

Meningsverschil erkennen

Als er na verschillende pogingen tot een oplossing, toch geen compromis is bereikt, kan je ook gewoon het meningsverschil accepteren. Hierdoor is het voor jullie tweeën duidelijk welke mening de ander heeft en waar de verschillen zitten. Het meningsverschil blijft bestaan, maar de kou is uit de lucht. Het blijkt bovendien te zijn dat mensen die de hele dag met meningsverschillen te maken hebben, bijvoorbeeld onderhandelaars, veel minder een probleem hebben met bestaande meningsverschillen dan mensen die juist altijd gewend zijn om samen te werken.

Mediator

Als het niet lukt om elkaars mening te accepteren of een compromis te zoeken, kan het helpen om een mediator in te schakelen. Deze persoon kan bij allerlei uiteenlopende conflicten bemiddelen. “Er is echt geen slaande ruzie nodig om mediation nuttig in te zetten, ook bij kleinere conflicten kan een mediator uitkomst bieden”, aldus Dick Bonenkamp van Merlijn Groep. Voordat je een mediator inschakelt, is het wel belangrijk eerst met de ‘tegenpartij’ te overleggen of deze hiervoor openstaat. Anders heeft een mediation waarschijnlijk geen zin. Een mediator kan ook niet toveren en zal toch waarschijnlijk met een oplossing komen waarbij beide partijen dingen moeten toegeven. Wanneer je de hulp inroept van een mediator betekent dit dus niet automatisch dat je je zin krijgt.

Een andere baan

Als zelfs een mediator niet helpt om je arbeidsconflict op te lossen, is het misschien tijd om te kijken naar een andere baan. Je kunt hier weer een nieuwe frisse start maken. En de mensen waarmee je ruzie had, zie je misschien wel nooit meer terug. Toch is het vinden van een nieuwe baan niet altijd makkelijk. Neem daarom nooit impulsief ontslag, maar probeer in eerste instantie toch om het conflict op te lossen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here