Home Branches Hoe om te gaan met seizoenafhankelijke beroepen?

Hoe om te gaan met seizoenafhankelijke beroepen?

1475
DELEN
Schoorsteenveger

In Nederland kennen we behoorlijk wat seizoenafhankelijke beroepen. Neem bijvoorbeeld een schoorsteenveger, een campingmedewerker of een ongediertebestrijder. Een schoorsteenveger is met name in de winter druk, terwijl campingmedewerkers en ongediertebestrijders juist druk zijn in het voorjaar en in de zomer. En zo zijn er nog tal van beroepen die behoorlijk gebonden zijn aan een bepaald seizoen. Beoefen jij een beroep waar jij eigenlijk niet het gehele jaar jouw geld mee kunt verdienen? Dan heb je mogelijk moeite om financieel rond te komen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Daarom geeft De Schoorsteenbrigade jou hier een aantal tips hoe jij om moet gaan met een seizoenafhankelijk beroep.

Zorg dat je een groot klantenbestand opbouwt

Om ervoor te zorgen dat jij genoeg verdient, is het natuurlijk belangrijk dat je dagelijks aan het werk kunt zijn. Met name in het seizoen waarin jij jouw geld moet verdienen, is dit belangrijk. Daarom is het van onschatbare waarde om een groot klantenbestand op te bouwen. Als schoorsteenveger is het bijvoorbeeld makkelijk om meerdere adressen in dezelfde omgeving te hebben. Zo ben je namelijk niet veel tijd kwijt aan het reizen. En wanneer jij goed werk levert, is de kans groot dat jouw klantenbestand alleen nog maar groter wordt. Mensen praten dan namelijk over je, waardoor er misschien wel meer mensen in de omgeving zijn die een beroep op je willen doen.

Wees creatief

Het belangrijkste van een seizoenafhankelijk beroep is dat jij creatief moet zijn. De meeste seizoengebonden medewerkers richten zich echter uitsluitend op het uitoefenen van hun eigen beroep. In het piekseizoen heb jij ongetwijfeld genoeg te doen, waardoor je niet na hoeft te denken over andere mogelijkheden om inkomsten te genereren. Buiten het hoogseizoen is dit echter wel  handig. Sommige seizoengebonden medewerkers nemen een baan buiten het hoogseizoen. Niet iedereen zit hier echter op te wachten. Zorg daarom dat je creatief bent wanneer jij een seizoenafhankelijk beroep hebt. Kijk bijvoorbeeld of er een mogelijkheid is om toch ook buiten het seizoen om jouw werkzaamheden uit te kunnen voeren.

Specialiseer je niet op één beroep

Lukt het je niet om iets te bedenken waardoor jij het hele jaar aan het werk kunt blijven? Dan raden wij je aan om je niet te specialiseren op slechts één beroep. Ben jij bijvoorbeeld schoorsteenveger? Dan is de kans aanwezig dat jij het in de lente en zomer niet druk hebt. Mensen gebruiken hun kachel dan immers vrijwel niet, omdat het warm genoeg is. Leg je daarom niet alleen toe op het schoorsteenvegen. Zo kun jij je als schoorsteenveger bijvoorbeeld ook storten op ongediertebestrijding. Dit beroep kun jij in de lente en zomer goed uitvoeren en in de herfst en winter heb jij je handen vol aan het schoorsteenvegen. Hierdoor ben jij het hele jaar onder de pannen. Je hoeft je zo dus geen zorgen te maken over inkomsten. Zie je dit niet zitten? Dan kun je natuurlijk ook een ander beroep kiezen dat in de lente en zomer beoefend kan worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here