Ben je van plan ontslag te nemen of ben je pas ontslagen? Het kan gemakkelijk en ook zeker belangrijk zijn om de opzegtermijn in het hoofd te houden. Dit maakt het vinden van een nieuwe baan namelijk een stuk gemakkelijker. Zo weten zowel jij als je werkgever precies waar je aan toe bent. De werkgever heeft voldoende tijd om eventuele vervanging te regelen, en jij weet welke startdatum je door kunt geven aan de nieuwe werkgever.
De opzegtermijn op basis van werktijd
Wanneer je zelf ontslag neemt is het belangrijk om de opzegtermijn in de gaten te houden. De opzegtermijn is afhankelijk van wat er beschreven staat in het contract. In het contract staat duidelijk aangegeven wat de opzegtermijn van zowel werknemer als werkgever is.
De opzegtermijn is afhankelijk van verschillende factoren. Een van de belangrijkste factoren is de tijd dat je bij de onderneming gewerkt hebt. Een werktermijn van minder dan 3 maanden heeft bijvoorbeeld vaak een standaard opzegtermijn van 1 week. Tegenover werktermijn van meer dan 8 jaar staat daarentegen een opzegtermijn van zo’n 13 weken. Natuurlijk is dit geheel afhankelijk van wat er in je contract staat aangegeven. Sommige werkgevers nemen namelijk genoegen met een standaard opzegtermijn van 1 maand, terwijl andere werkgevers langere of juist kortere termijnen handhaven.
De opzegtermijn op basis van contract
De vorm van het contract heeft ook nog invloed op het bepalen van de opzegtermijn.
- Vast contract
Zo heeft een onbepaalde tijd contract vaak een wettelijke opzegtermijn van 1 maand. Dit betekend dat je 1 maand van te voren het contract op moet zeggen. Deze maand wordt gezien als kalendermaand en de opzegtermijn gaat dus vanaf de 1e van de volgende maand in. Wil je bijvoorbeeld per 1 september ontslag nemen, dan zal je 1 augustus je officiële ontslag in moeten dienen. Doe je dit de 4e augustus, dan wordt je laatste dag verschoven naar 1 oktober. Er kan ook sprake zijn van een kortere opzegtermijn, maar dit is alleen geldig wanneer het ook duidelijk in het contract staat vermeld. - Tijdelijk contract
Heb je een tijdelijk contract? Dan geld er over het algemeen geen opzegtermijn. Tenzij dit natuurlijk in het contract nadrukkelijk als anders aangegeven staat. In veel gevallen gaat dit in overleg met de werkgever. - Proeftijd
Zit je nog in je proeftijd? Dan is er helemaal geen sprake van een opzegtermijn. Je kunt per direct ontslag nemen.
De wettelijke opzegtermijn voor werkgever bedraagt 1 maand tegen het einde van de maand per 5 gewerkte jaren. Dus bij 0-5 jaar in dienst 1 maand, 5-10 jaar 2 maanden, etc. tot max. 4 maanden. De wettelijke werknemerstermijn bedraagt 1 maand. Dit mag verlengd worden in een arbeidsovereenkomst, als voor werkgever dan maar minstens het dubbele opgenomen is. Soms wordt in de arbeidsovereenkomst of cao afgeweken van de wettelijke basisregeling. Controleer dit altijd en vraag daar zo nodig hulp bij. Ook bij beëindigen in goed overleg (in een vaststellingsovereenkomst) is verstandig de opzegtermijn op te nemen omdat anders een wachttijd geldt voor WW (zie https://vaststellingsovereenkomst.info/vaststellingsovereenkomst-opzegtermijn/ ).
Overigens, betreffende het voorbeeld in het artikel, als je per 1 september op wilt zeggen met een maand opzegtermijn, dan moet niet 1 augustus maar 31 juli de opzegging ontvangen zijn.