Als je iets unieks bedenkt, wil je dat ook graag exploiteren zodat je er geld mee kunt verdienen. Maar zo gauw jouw idee naar buiten komt, loop je ook het risico dat anderen jouw uitvinding gaan namaken en verkopen. Hoe kun je voorkomen dat iemand wegloopt met jouw idee en voorkomt dat jij er alle vruchten van kunt plukken?
Octrooi aanvragen
Wanneer je een uitvinding hebt gedaan die nieuw is, inventief en vatbaar voor industriële toepassing is, kun je er octrooi op aanvragen. Dat kan ook op een proces of een product. Daarvoor moet het wel uitgewerkt zijn tot een vinding. Wanneer je een octrooi gaat aanvragen bij het Octrooicentrum Nederland, doe je dat vóórdat je je uitvinding op de markt brengt. Eerst kun je een databank raadplegen waarin je kunt vinden of een uitvinding als de jouwe al is vastgelegd. Is dat niet het geval, dan zijn er een vijftal stappen om te doorlopen, die bij elkaar best veel tijd kosten: je start met een onderzoek naar de stand van de techniek. Vervolgens dien je de octrooiaanvraag in. Vervolgens volgt tussen zes tot negen maanden daarna een uitgifte van het onderzoeksrapport en daarna als nodig het eventueel aanpassen van de aanvraag, wat maximaal twee maanden na onderzoeksrapport moet gebeuren. Vervolgens wordt je aanvraag gepubliceerd in het Nederlandse octrooiregister, waarna de verlening van het octrooi voor 20 jaar kan plaatsvinden. Verlengen is daarna niet meer mogelijk, dus na 20 jaar vervalt jouw octrooi.
Aanvraag uitbesteden
Voor een succesvolle octrooiaanvraag is veel juridische kennis nodig. Daarom is het wijs om je aanvraag uit te besteden aan een octrooibureau als EP&C dat gespecialiseerd is in dit soort aanvragen. Hier zijn natuurlijk kosten aan verbonden, maar het zorgt er naar alle waarschijnlijkheid wél voor dat je aanvraag meteen goed in elkaar steekt en je sterker staat wanneer iemand inbreuk maakt op jouw octrooi. Doe je het zonder professionele hulp, loop je het risico dat je octrooi niet veel waarde heeft of niet rechtsgeldig is omdat het onvoldoende beschreven is. En dat is zonde van de tijd, het geld en je uitvinding.
Niet universeel en niet waterdicht
Helaas is het niet zo dat als jij octrooi aanvraagt in Nederland en dat wordt toegewezen, dit ook in de hele wereld geldt. Wereldoctrooien bestaan simpelweg niet, een octrooi is enkel geldig in het land of gebied waar het verleend is. Om je octrooi ‘uit te breiden’ moet je dus extra octrooiaanvragen doen in andere landen. Hier zijn uiteraard kosten mee verbonden. Het is ook niet zo dat een toegewezen octrooi meteen ook waterdicht is. Het octrooicentrum heeft daar helaas niet het laatste woord over, dat is namelijk aan de rechter. Dat wil zeggen dat een ander jouw octrooi kan aanvallen in een gerechtelijke procedure, waarbij de rechter moet oordelen over de geldigheid van het octrooi. Helaas gebeurt het regelmatig dat de rechter oordeelt niet overtuigd te zijn van de nieuwheid en inventiviteit van een uitvinding waar octrooi voor verleend is.
Denk je nu na dit hele relaas: dat klinkt verdomd veel als patent aanvragen, dan heb je helemaal gelijk. Er is namelijk geen verschil tussen een octrooi en een patent. Het zijn twee woorden voor hetzelfde, waarbij ‘patent’ overgewaaid is uit het Engels.