Home Duurzaam Hoe kun de energierekening van je bedrijfspand zo laag mogelijk houden?

Hoe kun de energierekening van je bedrijfspand zo laag mogelijk houden?

1059
DELEN
Energierekening bedrijfspand zo laag mogelijk

Een bedrijfspand hebben is een kostenpost voor een onderneming. Of je betaalt forse huur om er gevestigd te mogen zijn, of je betaalt voor een flinke hypotheek. Dan wil je het liefste je verdere kosten zo laag mogelijk houden. Natuurlijk is personeel ook grote kostenpost waar je kritisch naar kunt kijken, maar als je geen personeel kunt missen, kun je in ieder geval eens kritisch kijken naar het energieverbruik in je bedrijfspand. Hoe kun je jouw energierekening zo laag mogelijk houden?

Isolatie

Het verwarmen van een pand kost gedurende de koudere maanden van het jaar veel geld. Een deel van dat geld besteed je aan warmte die ontsnapt aan het pand zonder dat je er zelf profijt van hebt. Dat is natuurlijk zonde van al dat geld. Daarom is het een goed idee om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk warmte kan ontsnappen, en dat doe je door je pand goed te isoleren. Bijvoorbeeld door middel van dakisolatie, want warmte stijgt naar boven. Zit je slechts gehuurd, vraag dan de verhuurder of er te praten is over verdere isolatie van het pand. Wanneer toch bezig bent met isoleren, kun je gelijk ook investeren in vloerisolatie, want ook dat draagt bij aan het energiezuiniger maken van het pand.

Zonnepanelen

Bedrijfspanden hebben vaak platte daken die zich uitstekend lenen voor het plaatsen van zonnepanelen. Op een plat dak kun je deze immers precies zo plaatsen dat ze voor de maximale stroomopbrengst zorgen. De stroom die je op deze manier zelf produceert, is stroom die je niet bij een energieleverancier hoeft af te nemen en dus ook niet voor hoeft te betalen. Natuurlijk vergt het een investering, maar het is een investering die zich binnen enkele jaren al zal terugbetalen.

Energierekening bedrijfspand zo laag mogelijk houden

Andere leverancier

Ben je toch voor een aanzienlijk deel dan wel geheel afhankelijk van energie van een energieleverancier, bekijk dan eens of je nog wel voor de gunstigste tarieven geleverd krijgt. Energieprijzen wisselen nog wel eens, en op dit moment staan ze laag. Maak van de gelegenheid gebruik door over te stappen op een energiecontract met lagere tarieven.

Ledverlichting

Ledverlichting is 22 procent zuiniger dan ouderwetse typen verlichting. Daarom is het het overwegen waard om de verlichting in je bedrijfsruimte(s) te vervangen voor ledverlichting. De lichten staan immers doorgaans de hele dag aan in een bedrijfsruimte en vormen daarmee een belangrijk onderdeel van je energiekosten.

Sensoren

Naast het vervangen van ouderwetse verlichting voor zuinigere verlichting, kun je wellicht ook een slag slaan in hoe lang deze verlichting aan blijft staan. In een ruimte waar niemand zich bevindt hoeft er ook geen licht te zijn. Koppel daarom je verlichting aan sensoren die het licht aan laten gaan wanneer er mensen aanwezig zijn, maar de verlichting ook weer vanzelf uitzet.

Gedragsverandering

Een gedragsverandering onder de gebruikers van het bedrijfspand kan ook een verschil maken. Heb je geen sensoren voor je verlichting, dan is het bijvoorbeeld fijn als iemand het licht achter zich uit doet wanneer hij als laatste de ruimte verlaat. Ook helpt het consequent sluiten van deuren om de warmte binnen te houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here