Home Lifestyle Hoe kies je een studie die bij je past?

Hoe kies je een studie die bij je past?

702
DELEN
Hoe kies je een studie die bij je past?

Zit je in het laatste jaar van de middelbare school? In dat geval breekt er een spannende periode voor je aan. Niet alleen leg je het centraal examen af en hoop je het diploma aan het eind van het jaar uitgereikt te krijgen. Ook moet je dit jaar beslissen welke vervolgopleiding je gaat volgen. Wanneer het om een opleiding op hbo- of universitair niveau gaat, is het belangrijk om rekening te houden met een numerus fixus. Het maakt dat je vaak al vroeg in het jaar besloten moet hebben welke opleiding het wordt. Zo’n numerus fixus is er niet voor de opleiding tot sociaal maatschappelijk dienstverlener. Je kunt de tijd nemen om te kijken of zo’n opleiding bij je past. In dit artikel lees je er meer over. 

Probeer anderen iets te laten vertellen over je karakter 

Vaak zegt je karakter veel over het werk en daarmee de opleiding die bij je past. Bied je bijvoorbeeld vaak hulp aan bij anderen? Vind je het leuk om met kinderen bezig te zijn? In zo’n situatie kun je kiezen voor een sociaal georiënteerde opleiding. De opleiding tot sociaal maatschappelijk dienstverlener is er een voorbeeld van. Je kunt ook denken aan de onderwijsassistent opleiding. Iemand die z’n praatje altijd paraat heeft kan een opleiding tot accountmanager volgen of bijvoorbeeld een bedrijfskundige opleiding overwegen. Daar waar iemand die vooral goed is met zijn of haar handen aan de slag kan gaan in de bouw of techniek. Door anderen iets te laten vertellen over je karakter krijg je hier een goed beeld van. 

Online test doen om leuke beroepen te vinden

Online test doen om leuke beroepen te vinden 

Een alternatief is het uitvoeren van een online test. Er zijn diverse websites te vinden, die op basis van een vragenlijst voor je bepalen welke beroepen bij je zouden kunnen passen. Op basis van de uitkomst van zo’n vragenlijst kun je vervolgens een geschikte opleiding bij zo’n beroep zoeken.

Keuze voor een opleiding vaak niet definitief 

Houd er rekening mee dat de keuze voor een opleiding tot op zekere hoogte niet definitief is. Na het afronden van de opleiding kun je op zoek gaan naar een baan. Mocht na een paar jaar blijken dat het werk toch niet goed bij je past of je meer uitdaging zoekt, dan kun je een volgende opleiding volgen. Er zijn verschillende organisaties in Nederland die het mogelijk maken om zo’n opleiding thuis en in je eigen tijd te volgen. Zo kun je blijven werken en kom je niet zonder inkomen te zitten. Daarbij is de combinatie van werken en tegelijkertijd een opleiding volgen een hele interessante. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here