Home Lifestyle Hoe kies je de juiste studie?

Hoe kies je de juiste studie?

781
DELEN
Hoe kies je de juiste studie?

Het kiezen van een studie blijft voor veel studenten een lastig karwei. De keuze is reuze zullen we maar zeggen, waarbij je heel veel kanten op kunt. Het belangrijkste is om een studie te kiezen waar je passies liggen of vakgebied waar je energie van krijgt. Kom je er zelf niet uit? Vraag dan eens aan je ouders, familie of vrienden hoe ze jou zien en wat ze bij jou vinden passen. Deze tip en nog veel andere komen aan bod om je te helpen bij het kiezen van een studie. Dus lees snel verder!

Ontdek jezelf

De belangrijkste stap  is het achterhalen van je kwaliteiten en wat je leuk vind. Schrijf voor jezelf op wat je sterke en zwakke punten zijn en wat je graag doet als je niet op school zit. Het is begrijpelijk dat het mogelijk niet in één keer lukt. Maak dan een studiekeuzetest die je verder op weg kan helpen. Vraag daarnaast eens aan je ouders hoe zij jou zien. Wat zijn bijvoorbeeld eigenschappen die ze bij jou vinden passen.Als zij jou bijvoorbeeld zien als iemand die goed om kan gaan met kinderen en mensen kan inspireren met een verhaal, dan is de pabo mogelijk een interessante optie.

Ontdek jezelf

Bezoek open dagen

Als je voor jezelf al duidelijk hebt welke studierichting je graag op zou willen, zijn open dagen de ideale uitkomst. Op deze manier kun je ontdekken of een opleiding bij je past. Daarnaast ontdek je de sfeer op de campus wat zeker niet onbelangrijk is. Je moet je tenslotte thuis voelen op school. Het is belangrijk om naast het proeven van de sfeer, ook gericht vragen te stellen aan studenten en docenten. Op deze manier kun je mogelijk je laatste vraagtekens bij een opleiding weghalen. Twijfel je bijvoorbeeld nog tussen Creative Business op het hbo en Product Design op het hbo, vraag dan op een open dag wat de belangrijkste verschillen zijn en baseer daar je keuze op. Mocht je daarna nog twijfelen, wordt er, als vervolg op een open dag, een meeloopdag aangeraden.

Het kiezen van een studie blijft een leuk en belangrijk moment in je leven. Er goed over nadenken blijft cruciaal, dus lees je zoveel mogelijk in over opleidingen en bezoek regelmatig open dagen om uiteindelijk de juiste keuze te maken. Want het zou zonde zijn als je de verkeerde keuze maakt en erachter komt dat de opleiding toch niet helemaal bij je past.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here