Home Blogs Hoe kies je als ZZP’er een geschikte zakelijke rekening?

Hoe kies je als ZZP’er een geschikte zakelijke rekening?

1775
DELEN

In principe hoef je als ZZP’er helemaal geen zakelijke rekening af te sluiten van de belastingdienst. Toch kan een zakelijke rekening heel wat voordelen te bieden hebben. Zo propageren ook heel wat banken die je met alle plezier richting de duurdere zakelijke rekening duwen. Soms zelfs verplicht door de algemene voorwaarden die ze jou opleggen. Maar wanneer is zo’n zakelijke rekening echt geschikt en hoe kies je een ideale zakelijke rekening als ZZP’er? Maatwerk is het antwoord.

Voordelen van een zakelijke rekening

Het voornaamste voordeel van de zakelijke rekening is natuurlijk dat je de privéfinanciën en de zakelijke financiën scheidt. Hierdoor wordt jouw financiële situatie veel overzichtelijker en hoef je minder tijd te spenderen aan jouw administratie en boekhouding. Indien je een boekhouder in dienst hebt: ook hij zal een werktijdvermindering opmerken en mogelijks minder factureren, zeker wanneer je de zakelijke rekening kan koppelen aan jouw boekhoudsoftware. Bovendien geeft het een professionelere uitstraling aan jouw bedrijf: klanten en leveranciers zien de naam van jouw bedrijf op het afschrift en niet jouw persoonlijke naam.

Tot slot: vaak is de keuze voor een zakelijke rekening eigenlijk geen keuze. Vandaag de dag voorzien de meeste banken in hun algemene voorwaarden  dat je de privérekening niet als zakelijke rekening mag gebruiken. In dat geval word je al snel richting de zakelijke variant gedwongen.

Nadelen van een zakelijke rekening

Het belangrijkste nadeel van een zakelijke rekening is dat het natuurlijk niet gratis is. Alhoewel de kosten ook gewoon fiscaal aftrekbaar zijn van de winst, kiezen startende ondernemers daarom vaak voor een tweede privérekening. Bovendien werken banken meestal met forfaitaire zakelijke kostenpakketten waarin automatisch al een bepaalde hoeveelheid banktransacties inbegrepen zit. Deze pakketten zijn vaak eerder aangepast aan de grotere onderneming dan aan een startende ZZP’er. Tot slot is ook de rente op de zakelijke (spaar)rekening vaak minder hoog dan bij een privérekening.

Lees ook: Wanneer je als ZZP-er beter geen zakelijke rekening kunt openen

Goed vergelijken is belangrijk

Willen we kunnen genieten van de voordelen van een zakelijke rekening maar toch de nadelen minimaliseren? Dan is goed vergelijken de belangrijkste tip. De meeste grote banken hanteren een vast bedrag voor maximaal duizend jaarlijkse transacties. Voor ZZP’ers is dat vaak te veel. Onderzoek daarom in de eerste plaats hoeveel inkomende en uitgaande banktransacties je jaarlijks zal uitvoeren en bouw een marge in. Ligt dat ver onder de vaak gehanteerde grens van duizend jaarlijkse transacties? Dan kies je beter voor een speciale ZZP-rekening. Inventariseer ook eventuele andere kostenposten: buitenlandse betalingen, het al dan niet gebruiken van een kredietkaart, acceptgiro en contante stortingen kunnen allemaal het jaarlijks kostenplaatje beïnvloeden.

Meestal zal een speciale ZZP-rekening het pleit winnen van een klassieke zakelijke rekening.

Tot slot: er bestaan ook online heel wat vergelijkingstools die jou kunnen helpen bij het zoeken naar de best geschikte zakelijke rekening. Houd er echter rekening mee dat ook deze vergelijkingstools niet altijd met alle factoren rekening houden en dus niet per se de goedkoopste zakelijke rekening zullen aangeven. Zelf vergelijken is en blijft belangrijk.

Overstappen naar goedkopere zakelijke rekening

Heb je een goedkopere zakelijke rekening gevonden? Dan kan je eenvoudig van bank overstappen. De Nederlandse banken moeten immers een gratis overstapservice aanbieden waarbij alle bijschrijvingen en incasso’s, ook na opzegging van de oude (zakelijke) rekening, automatisch worden doorgegeven aan de nieuwe rekening. Zo hoef je je bij een overstap alvast geen zorgen te maken. Vergeet dan wel niet je gewijzigd rekeningnummer aan de belastingdienst door te geven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here