Home Tech Hoe ingenieurs steeds meer drones gebruiken in hun werk

Hoe ingenieurs steeds meer drones gebruiken in hun werk

857
DELEN
Hoe ingenieurs steeds meer drones gebruiken in hun werk

Het werk van een ingenieur is breed en niet in een paar woorden te omschrijven. Wat wel duidelijk is, is dat zijn werk steeds in beweging is en hij steeds meer een beroep kan en wil doen op nieuwe technologische ontwikkelingen. Een heel goed voorbeeld daarvan is de drone inspectie: een paar jaar geleden nog ondenkbaar, maar inmiddels meer en meer een ingeburgerd begrip.

Wat doet een ingenieur eigenlijk?

Het is lastig om precies uit te leggen wat de functie van een ingenieur inhoudt. Dit hangt tenslotte sterk af van het werkveld waarin deze persoon actief is. Over het algemeen geldt dat een ingenieur vooral adviseert en begeleidt, en gespecialiseerde expertise levert die bij bedrijven en overheid niet altijd in huis is. Helpen bij het ontwerpen of uitvoeren van grote projecten, of het nu om gebouwen, wegen of complete gebieden gaat; allemaal zaken die een ingenieur tijdens zijn werk kan doen.

Een ingenieur is technisch geschoold aan een hogeschool of universiteit, in een bepaald vakgebied. Niet iedere ingenieur is dus in te schakelen voor precies hetzelfde werk, zij hebben allemaal hun eigen expertise en werkveld. Om die reden werken de meeste ingenieurs samen via een ingenieursbureau. Dit is voor klanten ook wel zo prettig, zo vinden zij alle kennis onder 1 dak.

Inspecteren met een drone

Inspecteren met een drone

Een belangrijk onderdeel van het werk van een ingenieursbureau, kan een inspectie zijn van een object of gebied. Dit kan gaan om nieuw te bouwen projecten, maar ook het inspecteren van bestaande objecten of complete gebieden kan nodig zijn. Alhoewel het goed is om de situatie zelf van dichtbij te gaan bekijken, wordt er voor dit soort werk ook steeds vaker een drone ingezet. Een drone inspectie heeft namelijk een groot aantal voordelen boven een ‘reguliere’ inspectie.

Ten eerste kan een inspectie per drone veiliger zijn. Niet langer hoeven mensen de hoogte in om bijvoorbeeld grote installaties goed te kunnen beoordelen. De drone kan vanaf de grond bestuurd worden, en levert in veel gevallen zelfs een beter beeld op dan wanneer het menselijk oog het ter plekke moet bekijken.

Daarnaast is het werken per drone vaak sneller. Zeker als er een groot gebied in kaart gebracht moet worden, gaat dit gemakkelijker door de drone. Zo hoeft er geen brug afgesloten te worden voor verkeer. Gaat het hierbij bijvoorbeeld om een knooppunt van wegen of onderdelen van fabrieken, kunnen deze tijdens de inspectie soms zelfs openblijven tijdens de inspectie, of anders veel minder lang afgesloten worden. Wel zo prettig. Daarnaast kan een drone meer dan een mens kan: het kan ter plekke bijvoorbeeld ook direct de luchtkwaliteit onderzoeken en alles dat wordt vastgelegd, zowel data als beelden, snel omzetten in een compleet overzicht voorzien van beelden uit alle hoeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here