Home Tips Hoe houd je als bedrijf corona buiten de deur?

Hoe houd je als bedrijf corona buiten de deur?

412
DELEN
Hoe houd je als bedrijf corona buiten de deur

Bedrijven staan voor een duivels dilemma. Enerzijds wil je dat je bedrijfsprocessen zo optimaal mogelijk blijven functioneren, anderzijds wil je ook iets doen om te voorkomen dat het coronavirus toeslaat binnen het bedrijf. Dan kunnen immers verschillende medewerkers uitvallen en wordt het ook erg lastig om nog klanten of gasten te ontvangen of op te zoeken. Wat kun je doen om als bedrijf het coronavirus buiten de deur te houden? We bespreken vier opties, die overigens naast elkaar ingezet kunnen worden.

Thuiswerken zo goed mogelijk faciliteren

Het is natuurlijk niet handig als collega’s niet tegelijkertijd op dezelfde plek zijn. Veel werkgevers geven niet de voorkeur aan thuiswerken om begrijpelijke redenen, want het gaat ten koste van de efficiëntie van bedrijfsprocessen. Toch is het thuiswerken van medewerkers de beste manier om corona buiten de deur van het bedrijfspand te houden. Als werkgever doe je er daarom goed aan om thuiswerken zo goed mogelijk te faciliteren. Misschien moet er geïnvesteerd worden in zaken als laptops, clouddiensten, VPN’s en externe harde schijven om dit te optimaliseren, maar zo kun je er wel het beste van maken als bedrijf.

Investeren in zelftesten

Medewerkers iedere dag naar de teststraat sturen om zich te laten testen is niet werkbaar, maar het liefst weet je natuurlijk zo zeker mogelijk dat er niemand rondloopt op de zaak die besmet is met het coronavirus. Gelukkig kun je door middel van zelftesten corona constateren. Ook dit is niet helemaal waterdicht, maar in de meerderheid van de gevallen levert het een betrouwbaar resultaat op. Je kunt helaas ook niet van medewerkers verwachten dat ze zelf een voorraadje zelftesten thuis op voorraad hebben. Daarom kun je deze vanuit het bedrijf aanbieden. Je kunt een partij zelftesten kopen om aan medewerkers te verstrekken waarmee ze zichzelf kunnen testen als ze klachten hebben die aan corona doen denken.

Investeren in zelftesten

Mondkapjes en handen desinfecteren verplichten

De verspreiding van het coronavirus kan ingeperkt worden door het dragen van mondkapjes en het desinfecteren van de handen. Ook al is het geen waterdichte oplossing, beide zaken kunnen werknemers er telkens opnieuw aan herinneren dat er iets aan de hand is en men voorzichtig moet zijn. Daarom kan het goed idee zijn om werknemers die toch op de zaak komen werken verplicht een mondkapje te laten dragen en regelmatig hun handen te desinfecteren. Dat is op z’n zachtst gezegd oncomfortabel, maar het is wel voor de goede zaak.

Vaccineren stimuleren

Als werkgever is het lastig om van je personeel te verlangen dat men zich laat vaccineren tegen COVID-19. Dat blijft namelijk een vrije keuze, omdat iedereen zelf beslist over zijn of haar lichaam. Maar je kunt vaccineren natuurlijk wel stimuleren door uit te dragen dat het ook in het belang van het bedrijf is dan werknemers niet voor langere tijd uitvallen omdat ze ziek worden. Het stimuleren van vaccinatie levert verder misschien niet direct voordeel op op de werkvloer, maar draagt wel bij aan de ‘bigger picture’. Hoe meer mensen er gevaccineerd zijn of een boosterprik halen, des te eerder het virus kan uitsterven en weer op een normale manier verder kunnen.

Het combineren van een aantal van deze opties kan een nuttige bijdrage leveren aan het buiten de deur houden van het coronavirus. Geen ervan is op verschillende manieren echt comfortabel om uit te voeren, maar ze dragen er wel aan bij dat deze hele situatie eerder voorbij kan zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here